BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.426,59
HABER /  SEÇİM

PKK'dan HDP için bomba seçim kehaneti

Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin HDP'nin 2015 milletvekili seçimlerine bağımsız girmesi için PKK'nın iteklediğini söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, PKK'nın 2015 seçimlerine parti olarak girmesi için telkinde bulunuğunu yazdı.

Murat Yetkin, "PKK’nın Merkez Komite üyelerinden Cemal Şerik, geçenlerde Özgür Gündem gazetesinde yer alan bir mülakatta, HDP’nin oy oranının hatta yüzde 15 olduğunu öne sürerek 'geri dönmeyin' mesajı veriyor" dedi.

Murat Yetkin'in "HDP Meclis dışında kalma riskini alabilecek mi?" başlıklı bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

HESAPLAR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNE GÖRE

Selahattin Demirtaş HDP’nin 7 Haziran parlamento seçimlerine bağımsız milletvekilleri toplamı değil de, parti amblemi altında girme kararını çoktan açıkladı.

Bu yüzde 10 gibi adaletsiz bir seçim barajına meydan okuma anlamında cesur, ancak meclis dışında kalma ihtimali taşıdığı için de hayli riskli bir karar.

Demirtaş anketlerde yüzde 9,6 göründüklerini, biraz daha fazla çaba ve az oy oranlı sol partilerden daha fazla destekle yüzde 10’a ulaşıp aşabileceklerine inanıyor.

Karar geçtiğimiz haftalarda HDP yönetimine sunulan bir çalışma üzerine yapılan değerlendirmeler sonucu alınmış.

O çalışmanın bir örneği elimde.

Hesaplar BDP’nin 2011 parlamento seçimlerindeki yüzde 5,7, ya da 2014 yerel seçimlerinde BDP’li adayların aldığı yüzde 6,6’ya değil, 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin adayı olarak Demirtaş’ın aldığı yaklaşık yüzde 9,8 oy oranına göre yapılıyor.

Seçimlerde 53 milyona yakın seçmenden 45-46 milyonunun sandığa gideceği varsayılırsa, herhangi bir partinin yüzde 10 barajını geçmesi için 4.6 milyon oy gerekiyor.

HDP cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş’ın – bir kısmı şahsi cazibesiyle, hatta Ekmeleddin İhsanoğlu’na oy atmayıp, nasıl olsa kazanamayacak diye tepkisini Demirtaş’a atarak gösteren CHP’liler dahil- 10 Ağustos seçmeninden aldığı 3,9 milyon oyu, 7 Haziran’da alacağını varsayıyor.

Ve çalışma diyor ki, o 3,9 milyon üzerine 600 bin daha koyduk mu, işlem tamam.

PKK ARKADAN İTEKLİYOR

Ve bu durumda, yani baraj aşıldığında halen 27 olan milletvekili sayısının (üç ayrı senaryoya karşılık gelecek şekilde) 57 ila 72 arasında olacağını hesaplıyor.

Tabii HDP’yi yüzde 10 barajıyla hesaplaşma kararına iten yalnızca bu rakamlar ve cesaret değil; PKK da arkadan itiyor.

Neticede HDP’li vekiller, milletvekili olmalarından kaynaklanan haklarıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümetiyle PKK arasındaki görüşmelerde önemli rol oynuyorlar; onların Meclis’teki varlığıyla İmralı’da mahpus PKK lideri Abdullah Öcalan ile, örgütün Kandil ve Brüksel merkezleriyle bağlantı kolaylaşıyor.

Yasadışı PKK’nın Merkez Komite üyelerinden Cemal Şerik, geçenlerde Özgür Gündem gazetesinde yer alan bir mülakatta, HDP’nin oy oranının hatta yüzde 15 olduğunu öne sürerek “geri dönmeyin” mesajı veriyor.

Benzeri sosyal taban üzerinde yükselmelerine karşın PKK’nın hesabının HDP’den belli noktalarda farklılaşması doğal; PKK’nın parlamenter mücadele dışında başka hesapları da var.

Bu hesaba HDP yüzde 10’u tutturamazsa “Madem Ankara’da bize yer yok, biz de Diyarbakır’da ayrı meclis kurarız” türünden çıkışların dahil olabileceğini, PKK’nın silahlı eylemlere bu durumu gerekçe yapıp yeniden başlayabileceğini de Ankara hesaplıyor.