BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,53
HABER /  DÜNYA

PKK Suriye'de kentlere bayrak çekti

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kentler PKK'nın eline geçiyor. 2 bin PKK'lının bölgeye yerleştiği haber veriliyor. Kentlere PKK bayrağı dikiliyor.

Abone ol

Suriye'de işler giderek karışıyor. Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı ve Batı Kürdistan olarak anılan bölgede bir çok kent PKK'nın eline geçti. 2 bin PKK'lının bu kentlere yerleşerek kontrolü ele geçirildiği ve resmi binalara PKK bayrağı çekildiği haber veriliyor.

Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesel yönetiminin resmi yayın organı Peyamner ise Suriye’de Kürt nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı ve “Batı Kürdistan” diye tanımladığı bölgenin Baas rejiminin askerlerinden temizlendiğini, bölgedeki tüm devlet binalarının Kürt yöneticilerin eline geçtiğini bildirdi.

Ajans, devlet binalarına PKK ile onun Suriye kolu olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) bayraklarının asıldığını duyurdu. Suriye Kürdistan Uzlaşı Partisi lideri Fevzi Şangal ise Suriye’deki en büyük Kürt kenti olan Kamışlı’da da yönetimin alınması için askeri boyut dahil her türlü hazırlığın yapıldığını, Özgür Suriye Ordusu ile anlaşma sağlandığını söyledi.

2 BİN PKK'LI YERLEŞTİ

Afrin, Derik ve Kobani gibi büyük Kürt kentlerinin ele geçirilmesinden sonra 2 bin PKK militanı hemen bu Kürt kentlerine konuşlandırıldı ve kontrol noktaları oluşturuldu.

Oluşturulan kontrol noktalarından muhaliflerin geçişine de izin verilmedi. Suriye ordusundan kaçan 650 Kürt askerin de Barzani’ye bağlı peşmergeler tarafından Erbil’de verilen eğitimin ardından bu Kürt kentlerine gönderildiği açıklandı. Bu da Barzani’nin hem PYD’ye hem de Suriyeli Kürt gruplara verdiği destek olarak algılanıyor.

Kürtler dün ele geçirdikleri kentlerde yönetimi de resmen devraldıklarını duyurarak Kürt bölgelerinin yönetimini tek elde toplayan bir ‘yüksek komite’ ile eğitim, sağlık, güvenlik alanında faaliyet gösterecek komiteler kurduklarını duyurdu.

BAŞKENT BİLE BELİRLEDİLER

Suriyeli Kürtler şimdi başkent olarak gördükleri Kamışlı’yı Esad rejiminin elinden alabilmek için yeni bir operasyona hazırlanıyor. Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Kürt gazetesi Rudaw’a konuşan PYD yetkilileri de Kamışlı’daki Esad yanlısı yönetiminin ‘hayatlarının bağışlanması karşılığında’ yönetimi Kürtler’e devretmeye hazır olduğunu yazdı. Buna rağmen Suriye’nin düzenli ordusunun Kamışlı çevresinde önemli gücü bulunuyor. Bu nedenle KNC üyesi Heyam Akil, ‘Kamışlı’yı ele geçirmemiz birkaç gün alabilir’ açıklaması yaptı.

Öte yandan PYD ile Kürt gruplar arasında varılan uzlaşma ile yeni yönetimin bayrağının ‘Ala Rengin’ yani Kürdistan bayrağı olmasına karar verildi. Ala Rengin, ‘Parlak Bayrak’ anlamına geliyor ve Kuzey Irak’taki özerk Kürt yönetimi tarafından da resmi bayrak olarak Irak bayrağının yanında kullanılıyor.

ESAD KASITLI OLARAK MI BIRAKTI?

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi Suriye lideri Esad’ın Türkiye’den intikam almak için PKK’nın Kürt bölgelerinde kendini göstermesine izin verdiğini ileri sürdü. Debka, Şam’da Milli Güvenlik Merkezi’ne düzenlenen bombalı saldırıda aralarında Savunma Bakanı ve eniştesinin de bulunduğu 4 kurmayını kaybeden Esad’ın, saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tuttuğunu, Türkiye’yi zor durumda bırakmak için PKK kartını oynadığını yazdı. İddiaya göre Esad’ın askerleri Kürt bölgelerinden bilinçli olarak çekildi. PKK’nın Suriye kolu PYD’nin buraya militanlarını konuşlandırmasına da izin verildi. Bu sayede PKK’nın sınır bölgesinde rahat bir hareket alanı kazanarak Türkiye’ye yönelik saldırılarını Suriye topraklarından rahatça koordine edebilmesine olanak sağlanmış oldu.