BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.418,75

PEUGEOT 5008 1.6 BLUEHDI EAT6 Test Sürüşü

5008 BLUEHDI motora ve oldukça sarsıntısız geçişleri olan EAT6 şanzımana sahip. Bu ikiliyle sürüş keyfini tam anlamıyla çıkarabildiğim otomobil eskiye oranla büyük bir değişime sahip.

İlk kullandığımda tasarımıyla çok beğendiğim ancak sarsıntılı vites geçişlerinden dolayı sürüş keyfinin eksik kaldığı bir tanışma olmuştu. Şimdi ise yeni motor ve şanzımanıyla eksik hiçbir yanı kalmayan ikinci buluşmamızı gerçekleştirdik.

Peugeot 5008 minivan bir diğer deyişle aile otomobili sınıfında benim favorim. Tasarımı bu 4.5 metrelik otomobili olduğundan daha küçük ve sportif gösteriyor. Geriye doğru uzanan Led gündüz farları bu büyük cüsseye sempatik bir hava katıyor bana göre.

İçeride 3.39 m2 lik panoramik cam tavan ve geniş iç hacim birleşince kapalı bir alanda olabilecek en ferah alanda buluyorsunuz kendinizi. Adı üstünde aile otomobili, kalabalık seyahatlerde olabildiğince ferahta olmak hepimizin önceliğidir ve bu otomobil cömertlikte sınır tanımamış. Büyük bir otomobil kullanıyorsanız etrafa görüş hakimiyeti istersiniz. Özellikle benim gibi kısa boylu bayanlar için bu çok önemlidir. 5008 yüksek oturma pozisyonu, ayarlanabilir koltuk ve direksiyonla en ideal pozisyonu rahatça bulmanızı sağlıyor ve mükemmel görüş açısıyla sürüşünüze başlayabiliyorsunuz. Otomobilin kokpiti için söylenecek kelime şık. Kalite algısını yukarıya taşıyan malzeme ve konumlandırma oldukça ergonomik. Her şey uzakmış gibi görünüyor ancak her tuşa rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Yani otomobilin içi de dışı gibi dinamik ve zarif görünüyor. Otomobilin her köşesinde eşyalarınız için bir alan bulunuyor kapı içlerinden zemine kadar kalabalık ailenizin eşyalarını toparlayacak birçok göz var. 7 kişilik oturma düzeninde bagaj çok işlevsel olmasa da 5 kişilik düzende 679 litrelik bir alanınız var. Yolcu değil de eşya taşımak istediğinizde 2.76 cm boyunda bir eşyayı sığdırabildiğiniz gibi toplam hacim 2506 litre oluyor. 7 kişilik düzende en arka sıra yetişkinler için uzun yolculukta konforlu olmasa da çocuklar için bir sıkıntı yok. 2.sıra koltukları hareket ettirerek biraz daha fazla alan verebiliyorsunuz bu durumda dahi ikinci sıra yolcuları için yeterince alan kalıyor.

Bir aile otomobilinde en çok ihtiyaç duyulan şeylerden biri de iyi bir multiedya sistemidir. 5008 WIP Sound MP3 player güçlü müzik sisteminin yanında WIP Connect Bluetooth telefon kiti audio streaming (bluetooth bağlantısı üzerinden müzik çalma) imkanı sunuyor.

USB ve AUX girişleri ile mp3 player veya Ipod bağlantısı yapılabiliyor. 7” ekran ile birlikte sunulan geri görüş kamerası ve navigasyon sistemi de sürüş kolaylığı ve konfor sağlıyor.

Çocuk koltukları için 2.sıra koltuklarda 3 adet isofix bağlantısı bulunuyor. Hava yastıkları ise 3.sıra dahil tüm yolcuların güvenliği için düşünülmüş ve toplamda 6 adet bulunuyor.

Test otomobilim oldukça düşük karbon salınımı ve yakıt tüketimiyle ön planda olan BLUEHDI motora ve oldukça sarsıntısız geçişleri olan EAT6 şanzımana sahip. Bu ikiliyle sürüş keyfini tam anlamıyla çıkarabildiğim otomobil eskiye oranla büyük bir değişime sahip.

1.6 litrelik dizel motor 120 hp güç ve 300 Nm tork üretiyor. Yeni motor ve şanzıman iyileştirilen sürüş keyfinin yanında daha ekonomik bir sürüş yapmanızı sağlıyor sakin kullanımla 5 litrelik yakıt tüketimi gösteren otomobil dilediğinizde ise performans beklentinize de cevap verebiliyor. Özellikle büyük cüssenin virajlı ve yokuşlarda çekiş problemi yaşamadan seri bir şekilde yola tutunarak ilerlemesine hayran kalmamak mümkün değil. Bu otomobile 112.000 TL den başlayan fiyatlarla sahip olabilirsiniz.