BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,73
ALTIN 2.490,42
HABER /  GÜNCEL

Pervin Buldan'dan Kandil mesajı!

Irak’ın Kandil Dağı’nda dün KCK yöneticiler ile görüştükten sonra Türkiye’ye dönen HDP heyetinde yeralan HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, KCK yöneticilerinin çözüm sürecin kritik bir aşamaya geldiğinin altını çizdiklerini belirtti

Abone ol

Buldan, "Beklenti, 30 Eylül tarihine kadar yol haritasının kamuoyuna açıklanmasıdır. Bizim de beklentimiz budur ama aynı zamanda bu tarihe kadar sayın Öcalan’ın koşullarının acilen değişmesi gerekiyor" dedi.

ARTIK HÜKUMETİN ADIM ATMASINI BEKLİYORUZ

Kandil Dağı’nda çözüm süreci kapsamında dün KCK yetkilileri ile görüşen HDP’nin İmralı heyetinde yer alan Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder, dün gece Türkiye’ye döndü.

Kandil’deki görüşmeyi DHA muhabiri Ferit Aslan'a değerlendiren Pervin Buldan, görüşmenin ana gündeminin çözüm süreci ve IŞİD’in Kobani saldırısı olduğunu belirterek, "Çözüm süreci ile ilgili takvim bize henüz iletilmedi. Kandil de bu konuda artık tepkisini ortaya koydu. 30 Eylül tarihi denmişti, henüz bizimle paylaşılan bir şey olmadı. Sayın Öcalan ile paylaşılan bir şey olmadığını söylediler. Kandil’de, süreçte çok kritik bir aşamaya girildiğini söylediler. Beklenti 30 Eylül tarihine kadar yol haritasının kamuoyuna açıklanmasıdır. Bizim de beklentimiz budur ama aynı zamanda bu tarihe kadar sayın Öcalan’ın koşullarının acilen değişmesi gerekiyor. Öyle bir beklenti var. Daha çok bunlar tartışıldı. Sekreterya meselesi ve izleme kurulu meselesi var. Bütün bunlar ile ilgili tartışmalarımızı yürüttük. Artık bu konularda hükümetten adım atmasını bekliyoruz. 30 Eylül’e kadar hükümetin bu takvimi kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Takvim açıklanmasa bile somut adımların atılması bekleniyor" dedi.

ÖCALAN’IN KOŞULLARININ DEĞİŞMESİ

Buldan, İmralı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öcalan’ın koşullarının değişmesini beklediklerini; koşulların değişmesi derken sekreteryasının oluşması ve bu sekreteryanın Öcalan’la görüşmeler yapması ve aynı zamanda izleme kurulunun da oluşturulması olduğunu belirterek, "Bütün bunlar belki yol haritasının dışında olması gerekenler ve beklentiler. Böyle bir beklenti var, Kandil’deki KCK yetkilileri bu konuda beklentilerini ifade ettiler. Kritik bir aşamaya girildiğinin altını çizdiler" dedi.

"OKULLARIN MÜHÜRLENMESİ KANDİL’DE SORU İŞARETLERİNE YOL AÇMIŞ"

Buldan, görüşmede okul boykotu ve okullara yönelik saldırılar ile Kürtçe eğitim veren okulların gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soru üzerine, "Kürtçe eğitimi yapan okullara mühür vurulmasını konusunu biraz değerlendirdik. Kürt halkının kendi çabaları ve emekleri ile açmış olduğu okullara mühürlerin vurulması bir tahammülsüzlüktür. Barış ve müzakere sürecinde bunların olmaması gerekiyor. Bu tahammülsüzlüğü gösteren bir hükümet veya devlet sorunun çözümünü nasıl bulacak dediler. Dolayısıyla bu konuda kafamızda soru işaretleri var diye ifade ettiler" dedi.

"KANDİL, HÜKÜMET İLE GÖRÜŞMESİNE GEREK OLMADIĞINI YİNELEDİ"

Buldan, Kandil’deki KCK yönetiminin direkt hükümet yetkilileriyle görüşmesi ile ilgili ortaya atılan değerlendirmeler üzerine, "Öcalan ile görüşmelerin sürdürüldüğünü söylediler. Hükümet ile kendilerinin görüşmesine gerek olmadığını yinelediler. Baş müzakerecilerinin sayın Öcalan olduğunu ifade ettiler. Dolayısıyla bütün bu görüşmeler sayın Öcalan ile yapılmalıdır, Kandil ile görüşmeye gerek yoktur dediler" dedi.