BIST 9.643
DOLAR 32,50
EURO 34,62
ALTIN 2.480,68
HABER /  GÜNCEL

Paşa'nın kızı Sakık'ın o icraatına çok kızdı

Ağrı'da seçimleri kazanan Sırrı Sakık'ın Kazım Karabekir'in adını silmeye çalışması Paşa'nın kızı ve tarihçilerin tepkisini çekti.

Abone ol

Ağrı’da yinelenen yerel seçimleri kazanan BDP’li yeni Belediye Başkanı Sırrı Sakık’ın Kazım Karabekir’in ismini sokak ve caddelerden kaldıracağını söylemesi tepki çekti. Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir, "Acaba Cumhuriyet’i kuran Atatürk, İsmet, Fevzi ve Kazım Paşalar olmasa, Sakık gibiler şu an belediye başkanı seçilebilecek miydi? Kazım Karabekir vatansever ve inançlı bir insandı" sözleriyle tepki gösterdi. Tarihçiler de Sakık'ın bu icraatına itiraz etti.

'AĞRILI KARDEŞLERİM BU HAKSIZLIĞI KABUL ETMEZ'

kazim-karabekir-in-kizi-gozyaslarini-tutamadi-3635641_o.20140604093852.jpg

Milliyet haberine göre, Sakık’ın açıklamalarına Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir’den tepki geldi. Sakık’ın açıklamalarına çok üzüldüğünü belirten Timsal Karabekir şunları söyledi:Ağrı’da Pazar günü yapılan yenileme seçimini kazanarak belediye başkanı olan BDP’li Sırrı Sakık’ın, Kazım Karabekir’in ismini şehirdeki cadde ve sokaklardan kaldıracağını açıklamasına Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir tepki gösterdi. Timsal Karabekir, “Babam, bu topraklarda yaşayan insanların canı ve özgürlükleri için hayatını adadı. Ağrılı kardeşlerimin bu haksızlığı kabul etmeyeceğine inanıyorum” dedi. Tarihçiler de Karabekir’e haksızlık yapıldığı görüşünde.


SAKIK: BİR AN ÖNCE ORTADAN KALDIRMALIYIZ

BDP’li Sakık, Milliyet’e verdiği mülakatta, “Mustafa Muğlalı Kışlası da parlamentodaki tepkiler, halkımızın tepkisi nedeniyle kaldırıldı. Biz, bunlara müsaade etmeyeceğiz. Halka zulüm eden abideleri, her gün halkın gözünün içine soka soka; hatta Kürt çocukları o abideleri gördüklerinde, ‘Eğer çare yoksa yol çaredir’ diyerek kendilerini isyanın adresi olan dağlara atıyorlarsa, barışı inşa edeceksek bunları bir an önce ortadan kaldırmalıyız. Bu kentte buna benzer caddeler var. Kazım Karabekir gibi, onlarcası var. Bu coğrafyanın ruhu ile örtüşmeyen cadde ve sokaklardır, bu tür utanç abidelerinin kaldırılmaları gerekir” demişti.

'ERZURUM, KARS VE AĞRI'YI BABAM KURTARDI'


“Babam, Erzurum, Kars, Ağrı, Sarıkamış’ın kurtulmasına öncülük eden komutandır. Acaba Cumhuriyet’i kuran Atatürk, İsmet, Fevzi ve Kazım Paşalar olmasa, Sakık gibiler şu an belediye başkanı seçilebilecek miydi? Kazım Karabekir vatansever ve inançlı bir insandı. Hiçbir zaman insanlar arasında Türk, Kürt, Arap, Çerkes diye ayrım yapmadı. Hem Ruslara, hem de Ermeni çetelere karşı savaştı. Yetim kalan Türk, Kürt, Ermeni çocuklara sahip çıktı. Bu çocukların yetiştirme yurtlarında sağlıklı bir şekilde büyümeleri, meslek sahibi olmaları için uğraş verdi. Babam, bu topraklarda yaşayan insanların canı ve özgürlükleri için hayatını adadı. Ağrılı kardeşlerimin bu haksızlığı kabul etmeyeceğine inanıyorum.”

'KARABEKİR PAŞA KÜRTLERLE OMUZ OMUZA SAVAŞTI'

Timsal Karabekir, Sakık’ın sözlerinin “bölücü bir üslup” içerdiğini savunarak şunları dile getirdi:
“Bugün Nahçivan’daki bir kişiye gidip ‘Karabekir’ deseniz, size babası gibi sevdiğini söyleyecektir. Karabekir Paşa, Kars, Ağrı, Sarıkamış’taki Kürt kardeşlerimizle birlikte omuz omuza savaş verdi. Şayet bu mücadele verilmemiş olsa Sakık gibi insanlar, bugün özgürce konuşamazdı. Ağrılı kardeşlerimiz, babamın hatırasına sahip çıkacaktır.

'KENDİSİNİ ALLAH'A HAVALE EDİYORUM'

Sakık ve onun gibi insanlardan hiç olmazsa geçmişe saygı duymalarını isterdim. Kendisini Allah’a havale ediyorum. Sakık, babamın adını istediği kadar caddelerden kaldırmaya kalksın. Türk halkının kalbindeki Karabekir’i nasıl kaldıracak! Ülkem adına çok üzgünüm.”

İLBER ORTAYLI: KARABEKİR PAŞA IRKÇILIKLA SUÇLANAMAZ

Prof. Dr. İlber Ortaylı (Galatasaray Üniversitesi): Kazım Karabekir Paşa, o tarihte imparatorluğun generalidir. O tarihte ideolojisinde milliyetçilikten uzak, daha çok İslamcı bir tavır vardır. Doğudaki savaşı, Ermenistan Cumhuriyeti Generali Antranik Paşa ile... Karabekir, böyle ırkçılıkla suçlanacak isim değildir. Anlaşılan belediye başkanı şehrin işlerine politik söylemle başlamayı tercih etmiş.

CEMALETTİN TAŞKIRAN: İHANET DEĞİLSE CAHİLLİK

Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran (Gazi Üniversitesi): Sakık’ın sözlerini, Karabekir’e yapılan en büyük haksızlık olarak görüyorum. Bu sözler ihanetten değilse, cahillik veya gafletten kaynaklanıyor. Kürtleri, Ermeni komitacıların elinden kurtaran Karabekir’dir. Karabekir, savaştan sonra Erzurum, Kars ve Sarıkamış’ta çok sayıda okul açarak yetim çocukların o dönemin şartlarında iyi bir eğitim almasını sağlamıştır. Karabekir Paşa, dindar bir insandı. Ancak tutucu değildi. Kürtler ile çatışma veya sorun yaşamadı.

SIRRI SAKIK'IN KAZIM KARABEKİR AÇIKLAMASI (TIKLA OKU)