BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Partililerin geçmişi delil olmayacak

DTP kapatma kararının gerekçesinde yeni parti BDP'yi rahatlatan içtihat çıktı. Partililerin sabıkaları partiyi bağlamayacak.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
Anayasa Mahkemesi, DTP hakkında verdiği kararın gerekçesinde Barış ve Demokrasi Partisi'ni (BDP) rahatlatan bir içtihata imza atarak, partinin kuruluşundan öncesine ait eylemlerin kapatma davası kapsamında değerlendirilmeyeceğine hükmetti.

Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, mahkeme, hakkında kapatma davası açılan partinin üyelerinin daha önceki eylemlerinde sorumlu tutulmayacağına ilişkin kararda şunları vurguladı: “Davalı parti üyelerinin parti kurulmadan önceki eylemleri ile iddianamede belirtilen ve parti kurulmadan önce gerçekleşen olayların hükme esas alınıp alınmayacağı tartışılmıştır. Anayasa’nın 69. maddesinin altıncı fıkrasında parti üyelerinin ya da parti organlarının eylemlerinden söz edildiğine göre, davalı parti kurulmadan önce gerçekleşmiş eylemlerin partiye isnat edilmesi mümkün görülmemiştir.” Mahkemenin, DTP’nin Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin istenmesi yönündeki taleplerinin de reddine karar verdiği ortaya çıktı. Öcalan ve avukatlarının yaptığı görüşmelerin hukuki bir değeri bulunmadığını belirten mahkeme, kararında, “Görüşmelerin görsel ve yazılı kayıt altına alınmasının hukuken mümkün olmadığı ve kayıtlarının istenmesi yolundaki mümkün olmayan talebin reddine karar verilmiştir”. Mahkemenin oluşturduğu yeni bir içtihat da parti kapatmaya konu olan bireysel eylemelerle ilgili dava sonuçlarının beklenilmeyeceği oldu.