BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,24
HABER /  EKONOMİ

Paranın patronuna bir bakın!

Dünya Bankası'nın yeni başkanı Zoellick oldu. Yeni başkan, ABD'den nefret eden herkesle mücadele istiyor...

Abone ol

ABD Başkanı George Bush Dünya Bankası Başkanlığı'na Robert Zoellick'i atadı. Tecrübeli bir diplomat ve finans uzmanı olan Zoellick tıpkı istifaya zorlanan Paul Wolfowitz gibi 'yeni muhafazakar'.

Zoellick, dünyada ABD'den nefret eden herkesle sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini savunuyor.

53 yaşındaki Robert Zoellick, ABD Başkanı George Bush'un en güvendiği isimlerden biri. Zoellick, Bush'un babası, George H. W. Bush döneminde Hazine'de görevliydi.

Zoellick, iki Almanya'nın birleşmesinde etkin rol oynadı ve Bush döneminde önce ticaret temsilcisi, ardından Dışişleri Bakanlığı Yardımcılığı yaptı.

"Doha turu" olarak bilinen dünya ticaret görüşmelerinin başlatılmasına da öncülük eden Zoellick, Sudan iç savaşını bitiren barış anlaşmasının imzalanmasında başrolü oynadı ve Darfur'da yaşanan katliamların dünyanın gündeminde kalmasını sağladı.

Zoellick, 'sevgilisini kurallara aykırı terfi ettirdiği' gerekçesiyle Dünya Bankası Başkanlığı'ndan istifa eden Irak savaşı mimarlarından Paul Wolfowitz'e göre daha az tartışmalı bir isim.

"Saddam'ı devir" çağrısı yaptı

Zoellick, 1998 yılında bir grup Cumhuriyetçiyle birlikte dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'a "Saddam Hüseyin'i devir" çağrısı yaptı.

Zoellick, 2000 yılında Bush'un başkanlık kampanyası sırasında yazdığı bir makalede, "dünyada ABD'den nefret eden herkesle sonuna kadar mücadele etmeliyiz" diyerek, Cumhuriyetçilerin dış politikasının çok daha müdahaleci olması gerektiğini vurguladı.

Zoellick'i eleştirenlerin ön plana çıkardığı bir başka konuysa, dev Amerikan şirketleriyle yakın ilişkileri.

İflas eden enerji devi Enron'un yönetim kurulundan çalışmış olan Zoellick, halen Yatırım Bankası Goldman Sachs'ta çalışıyor.

Zoellick öncelikle Wolfowitz skandalıyla darbe alan Dünya Bankası'nın saygınlığını geri kazandırmaya, ardından yoksullukla küresel mücadele çerçevesinde Dünya Bankası üyelerini 30 milyar dolar vermeye ikna etmeye çalışacak.

Wolfowitz 30 Haziran'da istifa edecek

Sevgilisini kayırarak bankanın kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz 30 Haziran'da istifa edecek.

Wolfowitz, hakkındaki iddiaları araştırmak üzere kurulan özel kurul tarafından yayımlanan raporda, bankanın kurallarını ihlal etmekten resmen suçlu bulunmuştu.

Paul Wolfowitz, 2005'ten bu yana Dünya Bankası başkanlığı görevini yürütüyordu.