BIST 9.770
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,22
HABER /  GÜNCEL

'Ozon'daki delik Türkiye'yi etkiler mi?

Türk uzmanlar, 700 milyon insanı etkileyeceği söylenen ozon tabakasındaki deliğin Türkiye'nin kuzeyinden geçtiğini söylüyor

Abone ol

The Nature Dergisi'nin son sayısında 29 bilim insanının kuzey yarımküre üzerindeki ozon tabakasında yaklaşık 2 milyon kilometrekarelik delik açıldığını açıklaması, "Türkiye'ye etkisi olur mu?" sorularını gündeme getirdi.

Sabah'ın haberine göre, Türk uzmanlar konuyla ilgili şu bilgileri verdi: Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi):

700 milyon üzerinde insanın, güneşin zararlı ışıklarına maruz kalacağı söyleniyor. Ancak Türkiye'yi etkilemeyecek. Seyrelme Türkiye'nin kuzeyinden geçiyor. Karadeniz'in kuzeyindeki kıyılarından Romanya'ya doğru bir çizgi çiziyor. Türkiye o daire içinde yok.

İNCELME VAR, DELİK YOK

Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi):

Ozon tabakasında 2 milyon kilometrelik bir delik asla olamaz. Kuzey kutup bölgesinde ozon tabakası kış aylarında daha seyrelir, yaz aylarında bu seyreklik artar. 2 bin yıldır bu böyledir. Ultraviyole ışınlarda 3 ila 5 derece mevsimsel olarak yükselme ya da azalma olabilir. Ozon takabasındaki seyrelmeye, incelmeye küresel iklim değişiklikleri neden olabilir. Felaket senaryoları yazılacak bir durum yok. Ancak, 2012 - 2013'te güneş patlamaları olacak. Dünya, böylelikle biraz daha fazla ısınacak.