BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,92
ALTIN 2.436,02
HABER /  GÜNCEL

Özkök ve Yalman ifade verecek!

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ifade verecek.

Abone ol
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından görülen Balyoz Planı davasında verilen karar gereği dosyası ayrılan 62 kişinin yargılandığı ilk duruşmada, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.
 
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, dosyası ayrılan 62 kişiyle ilgili yapılan ilk duruşmada konuşan Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, dava konusu 5 no'lu harddiski bilirkişiye göndermeyi düşündüklerini belirterek, sanık avukatlarından, fazla zaman bulunmadığı gerekçesiyle bununla ilgili taleplerini ortak bir dilekçeyle mahkemeye sunmalarını istedi.
 
Duruşmada hazır olan tüm sanıklara, duruşmaya gelme zorunluluklarının kaldırılmasını isteyip istemedikleri soruldu. Tüm sanıklar ve avukatları bu talepte bulundu. 
 
Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Can Şükrü Gençkan, sanıkların duruşmalara gelme zorunluluğunun kaldırılması taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi.
 
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, ayrılan dosyadaki sanıklar hakkında hüküm olarak "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verdiğini, sanık avukatlarının birleştirilmesini istedikleri dosyada ise mahkumiyet hükümleri bulunduğunu kaydeden Gençkan, bu hususta usul ekonomisi gözetilmeyerek dosyaların ayrı ve ari yürütülmesinin maddi gerçeğe ulaşmada kolaylık sağlayacağını ifade etti.
 
Savcı Gençkan, bu nedenlerle, yargılama usulleri de gözetilerek birleştirme taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.
 
MAHKEMENİN ARA KARARI
 
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bir kısım sanıkların avukatlarınca, yargılamanın yenilenmesine karar verilen dava dosyası ile bu dosyanın birleştirilmesinin talep edildiğini hatırlatarak, her iki dosyanın yargılama usullerinin farklı olması nedeniyle bu taleplerin reddine hükmetti.
 
Heyet, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal" kararı doğrultusunda, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'a, tanık olarak dinlenilmeleri için duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasını kararlaştırarak, tüm sanıkların duruşmalara gelme zorunluluklarının kaldırılmasına karar verdi. 
 
İhlal kararı doğrultusunda, dosyada yargılamaya konu olan dijital verilerle ilgili talep ve beyanlarını bildirmeleri için sanıklar ve avukatlarına süre veren heyet, duruşmayı 10 Kasım'a erteledi. 
 
Öte yandan, duruşmaya verilen arada Gülsuyu'na giden bazı Balyoz Planı davası sanıkları, cezaevinde su şişesi kapağı biriktirerek aldıkları tekerlekli sandalyeyi burada oturan bedensel engelli Emine Karakaya'ya hediye etti.