BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,11
HABER /  GÜNCEL

Özel okul ücreti ne kadar geri iade edilecek son haber geldi?

Özel okullarda okuyan öğrenciler için ödenen ücret konusunda veliler ve okul yönete arasında sorun oluşturuyordu. Özel okul ücretlerinin iade edilip edilmeyeceğine yönelik karar verildi. Peki Özel okul ücretleri iade mi edilecek? Özel okul ücreti ne kadar geri iade edilecek?

Abone ol

Özel okullar ücret iadesi yapacak mı sorusu velilerin gündeminde. Koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitim 2020-2021 eğitim öğretim yılının başında uzaktan eğitimle başladı. 21 Eylül’den itibaren hazırlık ve birinci sınıflar 12 Ekim ve 2 Kasım’dan sonra ise kademeli olarak bazı sınıflarda yüz yüze eğitim başlamıştı.

Ancak artan korona vakaları nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi ve eğitim uzaktan olarak yapıldı. Uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte özel okullarda okuyan öğrenciler için ödenen ücret konusunda veliler ve okul yönete arasında sorun oluşturuyordu. Özel okul ücretlerinin iade edilip edilmeyeceğine yönelik karar verildi. Peki Özel okul ücretleri iade mi edilecek? Özel okul ücreti ne kadar geri iade edilecek?

Özel okullar para iadesi yapılacak mı?
Özel okullardan ücret iadesi talebi bir süredir veliler ile özel okul yöneticilerinin arasını bozmuştu. Okul yöneticileri okul ücretlerinin iade edilmesinden yana değildi. Veliler ise kapalı kalan dönem için okul ücret iadesini talep ediyordu. İzmir'de yaşanan gelişme ise özel okul sahiplerini üzecek velileri ise sevindirecek.

Özel okul ücreti ne kadar geri iade edilecek?
İ.A., başvurusunda 10 bin 242 lira 9 kuruşluk eğitim ve yemek bedelinin tarafına iadesini talep etti. Heyet, tarafların savunmasını aldıktan sonra, başvuru sahibinin talebinin kısmen kabulüne ve 4 bin 369 lira 62 kuruşun iadesine karar verdi.

 Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, heyetin detaylı inceleme sonucu, salgın nedeniyle eğitimin 60 gün süreyle uzaktan verilebildiğini saptadığını, buna göre hesaplama yaptığını belirtti. Uçan, şunları kaydetti: "Heyet, salgın nedeniyle eğitim hizmetleri yönünden kısmı ifa imkansızlığı bulunduğunu ve maliyette yüzde 36,71 azalma olduğunu belirlemiş, 60 günlük eğitim hizmetine tekabül eden miktarın iadesine karar vermiştir. Derneğimizin görüşü de bu yöndeydi. İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti, bu kararıyla tüketicilerin mağduriyeti gidermiştir."

Özel okul ücret iadesi için nereye başvurulur?
Kendisi de özel okulda çocuğu eğitim gören bir veli olan Ankara Barosu avukatı Serkan Ağar’a göre okullar açılıp telafi eğitimi de verilmezse ücret iadesi yapılmalı. Ağar, izlenmesi gereken yolu şöyle anlattı: “Örgün eğitim okul çatısı altında yapılır. Ev çatısı altında örgün eğitimin telafisi olmaz. Pandemi yüzünden 21 Eylül’den sonra da okulların açılıp açılmayacağı belirsiz. Eğer okullar açılmazsa ve örgün, yani yüz yüze eğitim verilemeyen döneme ilişkin olarak telafi de mümkün olmazsa ücret iadesi yapılmalı.