BIST 9.804
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.429,58
HABER /  GÜNCEL

Otopark mafyasına bakan darbesi

İçişleri Bakanı'nın yayınladığı genelge ile otoparklar yeniden düzenlenecek, her isteyen otopark kuramayacak

Abone ol

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, otopark alanı olarak belirlenen yerlerin doğrudan belediyeler veya yetki verilen gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletilmesinin sağlanmasını istedi.

ZORLA ÜCRET ALINAMAYACAK

Beşir Atalay, valiliklere gönderdiği genelgede, bakanlığa intikal eden şikayetler ile basında yer alan bilgilerden, yetkisiz kişiler tarafından kent merkezlerindeki cadde ve sokaklar ile meydanlarda gelişigüzel otopark yerleri oluşturulduğu, araçlarını park eden şahıslardan zorla ücret alındığı, ücret ödemek istemeyen vatandaşların araçlarına zarar verildiği ve tehdit edildiklerinin anlaşıldığını ifade etti.

YETKİ BELEDİYELERDE

İçişleri Bakanı Atalay, ilgili kanunlara göre kapalı ve açık otoparkların yapılması, işletilmesi, işlettirilmesi veya ruhsatlandırılması işlerinde belediyelerin yetkilendirildiğini anımsatarak, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nda da motorlu kara taşıtlarının park etmeleri için belediyelerce kent merkezlerinde tesis edilen ve işletilen yerlerden belediyeler tarafından harç alınmasının öngörüldüğüne dikkati çekti.

OTOPARKLAR YENİDEN DÜZENLENECEK

Otopark hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi bakımından belediyelerin görev ve yetkilerini “titizlikle yapması ve yetkisini kullanmasının büyük önem taşıdığını” belirten Atalay, şunları kaydetti:
“Mevcut taşıt sayısı ve otopark alanları da dikkate alınarak, şehirlerde ihtiyaç duyulan miktarda yeni otopark yeri yetkili belediyeler tarafından tespit edilerek hizmete sokulacaktır. Otopark yeri olarak tespit edilen yerlerin doğrudan belediyeler tarafından işletilmesi veya yetki verilen gerçek ve tüzel kişilerce işlettirilmesi sağlanacaktır. Yetkisiz kişi veya kuruluşların cadde, sokak, meydan ve yol kenarlarında mevzuata aykırı şekilde otopark işletmeciliği yapmasına izin verilmeyecektir.
Mevzuata aykırı ve ruhsatsız olarak açılan otoparklar kapatılacak ve buraları işleten veya işlettirenler hakkında adli ve idari işlemlerini yapılması konusunda, güvenlik güçleri ve belediyeler arasındaki koordinasyon valiler tarafından sağlanacaktır.
Bakanlığımız denetim elemanları tarafından yapılacak denetimlerde, otopark hizmetlerinin mevzuata ve genelgede öngörülen esas ve usullere uygun olarak yerine getirilip getirilmediği hususu kontrol edilecektir.”