BIST 9.502
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.479,00
HABER /  GÜNCEL

Otomobil zammında geri adım!

Otomobildeki radyo üzerinden alınan vergi, aracın değeri üzerinde alınacaktı. Bu da ciddi bir zam demekti. TRT o zamdan geri adım attı!

Abone ol

Otomobildeki radyonun değeri üzerinden değil, aracın fiyatı üzerinden kesilecek TRT payında geri adım atıldı. TRT, derneklere gönderdiği açıklamada "Otoyu ayrı radyoyu ayrı faturalandırırsanız radyo değerinden TRT payı keserim" dedi.

İçinde radyo ve TV olan her türlü araç ve aletten TRT bandrol kesintisi yapılacağına ilişkin kararda TRT sessiz sedasız rötuş yaptı!

Otomobildeki radyonun bedeli üzerinden değil otomobilin fiyatı üzerinden vergi alınmasına yönelik kararı yumuşatacağını sektör derneklerine bildiren TRT, "Otomobil ile içindeki radyonun faturasının ayrı ayrı kesilmesi halinde radyo değeri üzerinden vergi alacağım" bilgisini verdi.

Kamuoyunun tepkisi üzerine otomobil radyolarının bandrol ücretinde yapılan zamdan geri adım atıldı. Otomotiv sektörünün çatı örgütleri Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) itirazlarını değerlendiren TRT sürpriz bir açıklamaya imza attı ve kararnamede ince bir ayar için açık kapı bıraktı.

ODD VE OSD DUYURDU

TRT'nin otomotiv firmalarına gönderdiği ODD ve OSD tarafından da kamuoyuna duyurulan açıklamada, radyo maliyetinin otomobilden ayrı olarak faturalandırılması halinde, eski bandrol ücreti olan yüzde 16'lık payın geçerli olacağı bildirdi.

Bu açıklamaya göre, radyo maliyetini otomobilin maliyetinden ayrı olarak faturalandıran şirketler, TRT bandrol ücretini eski sisteme göre ödeyecek. Radyo maliyetini ayrı faturalandırmayan firmalar ise yeni yayımlanan kararnamede olduğu gibi aracın fiyatının binde 8'si oranında TRT Bandrol ücretini ödemek zorunda kalacak.

RESMİ GAZETEDE BU AÇIKLAMA YER ALMIYOR

Ancak, TRT'nin ve sektörün çatı örgütlerinin yaptığı duyuru, kafaları karıştırdı. Çünkü, Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamede söz konusu bu açıklama yer almıyor. Dolayısıyla, Kanun Hükmünde Kararname'de bulunmayan bir maddenin TRT tarafından açıklanan bu yorumla nasıl uygulanacağı merak ediliyor.

OSD Başkanı Turgay Durak ve ODD Başkanı İbrahim Aybar imzalı açıklamada, TRT ile yapılan görüşmeyle ilgili şu bilgi verildi: "Yeni düzenlemede taşıt bedelinden bandrol almayı kendi lehlerine uygun bulmayan mükelleflerin bu taşıtlara ait cihaz bedelini ayrıca belgelemesi halinde, taşıt bedeli yerine söz konusu cihazlarda eskiden olduğu gibi yüzde 16 bandrol alma imkânı da var. Daha önce yüzde 16 olan tahsil oranlarının binde 8 olarak düşürülmesi lehte durum yaratıyor."

32 LİRALIK PAY 200 LİRAYA ÇIKIYORDU

24 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, içinde radyo ve TV'si bulunan alet ve hava-kara-deniz araçlarından TRT'ye kesilen bandrol ücretleri yeniden belirlendi. MP3, radyolu jakuzi gibi aletler cumartesi günü yayımlanan listeye dahil edilirken en büyük tepki otomobillerden alınan TRT payına ilişkin geldi. Çünkü kararnamede, TRT payının otodaki radyonun fiyatından değil otomobilin değeri üstünden alınması öngörülüyor. Eski sistemde örneğin 25 bin liralık bir otomobilin içindeki 200 TL'lik bir radyodan yüzde 16 (32 TL) TRT payı alınırken yeni dönemde otomobilin fiyatı üzerinden binde 8 kesinti öngörüldü. Bu da 25 bin liralık bir otomobilde 200 liralık (25.000 TL X binde 8) bir faturayla karşılaşılması anlamına geliyor. TRT payı oransal olduğu için otomobilin fiyatı yükseldikçe TRT payı da katlanarak artıyor. Örneğin 200 bin liralık lüks bir otoda TRT payı bin 600 liraya (200 bin TL X binde 8) kadar çıkacaktı.