BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.435,89
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ortaca'da elektronik atıklar toplandı

Ortaca Belediyesi, işyerlerinde ortaya çıkan elektronik atıkları Çevre ve Orman Bakanlığı iznine sahip şirkete teslim etti.

Abone ol

Ortaca Belediyesi Çevre Birimi beyaz eşya mağazaları ve işyerlerinde ortaya çıkan elektronik atıkları Çevre ve Orman Bakanlığı iznine sahip Kocaeli’ndeki firmaya teslim etti.

Yapılan çalışma hakkında bilgiler veren Ortaca Belediyesi Çevre Mühendisi Zeynep Atik Öztürk, “Dünyada değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte elektronik dünyası da her geçen gün kendini yeniliyor ve bir üst modelle karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla birkaç sene kullandığımız bir cep telefonu veya bilgisayar gibi aletlerin, belli bir zaman sonra atık haline gelmesi kaçınılmaz oluyor. E-atıkların içerdiği kadminyum, civa kurşun gibi maddeler, ağır metallerdir ve bu maddeler insan ve çevre sağlığına tahmin edilemeyecek kadar zararlı oluyor. İçtiğimiz sulara, soluduğumuz havaya ve toprağa karışarak besin zinciri yoluyla tüm canlıların karşısına kanser olarak çıkıyor. Bu maddeler çevreye zararlı olduğu kadar, ülke ekonomisi için de oldukça önemlidir. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle sekteye uğrayan madencilik sektörü için önemli ve pahalı olan bu ağır metaller, ancak lisanslı geri dönüşüm tesislerinde, insan ve çevre sağlığı da göz ardı edilmeden değerlendirilmektedir.

Elektronik atıkların kontrolü ile ilgili, Çevre Bakanlığı bir taslak oluşturmuş olmasına rağmen, resmi gazetede yayımlanmış bir yönetmelik henüz bulunmamaktadır. Yani e-atıkların kontrollü uzaklaştırılmasıyla ilgili yasal bir zorunluluk henüz bulunmamasına rağmen, Ortaca Belediyesi olarak halk sağlığı ve çevreye verdiğimiz önemden dolayı e-atıklarla ilgili üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek, bu konuda mevzuatın bir adım önündeyiz diyebilirim” dedi.

Öztürk; “Çevrenin korunması konusu tek başına bir kişinin veya bir kurumun çabasıyla istenilen sonuca ulaşılabilecek bir mesele değil, aksine tüm insanlarla birlikte hareket edilmesi gereken organize bir sorumluluktur” diye konuştu.