BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,63
HABER /  DÜNYA

Ordu Mursi'ye böyle tuzak kurmuş

Mursi yönetiminin son günlerinde hayatı felce uğratan benzin kuyrukları ile elektrik kesintileri darbenin ardından bıçak gibi kesildi.

Abone ol

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, “Mısır’daki ani iyileşmeler, Mursi iktidarının altını oymak için bir kampanyayı akla getiriyor.” yorumunu yaptı.

POLİS GÜÇLERİ GERİ DÖNDÜ

Gazete Mursi'nin görevi boyunca ekonomik ve asayiş problemleriyle boğuştuğunu yazdı. Sokaktan çekilerek güvenlik sorununun had safhaya çıkmasında rol oynayan polis güçleri de geri döndü.

Zaman gazetesi darbeyle ilgili New York Times'in haberini manşetine taşıdı. Cumali Önal imzalı konuya ilişkin çarpıcı ayrıntılar yer alıyor. Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Muhammed Abdulkadir ise Mısır’ın hiçbir gücün tek başına kontrol edemeyeceği çok geniş kurumlara sahip olduğunu, bu kurumların önce Mübarek, daha sonra da Mursi’ye karşı halkın yanında yer aldığını öne sürüyor. Abdulkadir, Mısır’da yaşanan elektrik ve benzin sıkıntılarının ise Mursi yönetiminin zaaflarından kaynaklandığını belirtiyor.

KAYNAKLARI VAR AMA İŞLEYECEK RAFİNERİSİ YOK

Ordunun geçtiğimiz hafta yaptığı darbeden sonra demokratik yollarla iktidara gelen Müslüman Kardeşler’e mensup çok sayıda üst düzey isim tutuklanmış, hareketin lideri Muhammed Bedii için de halkı kışkırttığı gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarılmıştı. Kendi ihtiyacını karşılayacak petrol ve doğalgaz kaynakları bulunan Mısır, bunu işleyecek rafineri ve tesisleri bulunmadığı için kullanacağı benzin ve bütan gazı yurtdışından ithal ediyor. Ancak Mursi yönetimi, yaşanan döviz sıkıntısından dolayı zaman zaman ödemelerde sıkıntı yaşıyordu. Fakat hükümet, bu tür ihtiyaçların karşılanmasında bir güçlükle karşılaşmadığını belirtiyordu.

KURULU SİSTEM MURSİ'NİN YOLUNA TAŞ KOYDU

NYT’ye konuşan dönemin Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Nasır el Faraş, “Depo tesislerinden petrolü gaz istasyonlarına taşıyan araçlara kadar devlet içindeki farklı çevreler krizin çıkmasında rol oynadı.” diyor. Mübarek rejiminin çökmesinden sonra kurulu sistem hemen tamamen varlığını sürdürmüş, bu da Mursi’nin faaliyetleri ve çalışmalarına büyük engeller çıkarmıştı.

Mübarek rejimine yakın işadamları ise Mursi yönetimine karşı ayaklanan gösterilerin organize edilmesinde büyük bir rol oynamıştı. Mısır’ın en zengin işadamı Necip Saviris, Mursi yönetiminin devrilmesinde önemli rol oynayan Temerrüd-İsyan hareketine parasal destek sağladığını itiraf etmişti. Saviris, “Temerrüd hareketi onları destekleyenin ben olduğumu dahi fark etmedi. Bundan utanç duymuyorum.” ifadelerini kullanmıştı. Temerrüd’ün stratejisini belirlemesinde önemli rol oynayan eski yargıçlardan Tahani Cibali ise ordunun olaylara müdahalesi ve geçiş yönetiminin Anayasa Mahkemesi Başkanı’na geçmesi için kendisi ve bazı yargıçların bizzat yardım ettiğini belirtiyor.