BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,75
ALTIN 2.502,12

Orantısız Reklama Hayır!!!

Orantısız Reklama Hayır!!!

Türkiye'de en çok okunan belli başlı sitelere oturup şöyle bir göz attım. Reklamı nasıl kullanmışlar, ne kadar kullanmışlar diye. Genel kanım bir reklam kirliliği neredeyse hemen hepsinde var.

İncelediğim siteler arasında ana sayfasında tek bir reklam yayınlayan sadece Mynet'ti.

Bunun çeşitli nedenleri var elbellte...

Oradaki yapı, patronaj, fon destekli olunca bir de Emre Kurttepeli gibi bir isim bu işin içinde olması etken. Tüm bunlara reklam ücretlerinin yüksek olmasını da katarsak Mynet'te reklam kirliliği olmaması normal.
 
"Sen sağa sola bakana kadar önce İnternethaber'e bak" dediğinizi duyar gibiyim.

Merak etmeyin şimdi o konuya geliyorum.

Yıl boyunca reklamlarla ilgili şikayetlerinizi aldım, yetkili mercilere bildirdim, olmadı buradan kaç kere bu konuyla ilgili yazılar yazdım.

Sizlerin reklamlarla ilgili ne şikayeti varsa hiç birini atlamadan dile getirmeye özen gösterdim. 

Sizlerin deyimiyle "reklam çöplüğüne" dönen İnternethaber'i bu durumdan kurtarmak için adeta savaş verdik hep birlikte.


Kimi zaman reklamla ilgili şikayetlerimize cevap geldi ama çoğu zaman "Sözleşme" diyerek kafalar sallandı, geri çevrildik.

İnternethaber okuru da benim gibi sabretti.

 Ee tabi sabretmeyip siteyi bu yüzden terkedenler de oldu.

Ama ben biliyorum ki onlar bile zaman zaman dönüp İnternethaber'e tekrar bakıyor.
Bir düzelme,  bir iyileşme olmasını bekliyor.

Bunu bana gelen maillerden biliyorum.

 "Şu sayfayı kaplayan kocaman reklamlardan vazgeçtiğiniz de geri döneceğim, vazgeçmezseniz ben de dönmem" diyor okur.

Bir dostun  bir dosta küsmesi gibi adeta...

Reklam arası haber okumak bazı okurlarımızı küstürdü ama onlar hala bir dostun küskünlüğü gibi İnternethaber'i göz ucuyla takipten vazgeçmiyorlar.

"Ben onlara da her defasında sabredin, düzelecek" dedim. 

"İyi de düzelecek düzelecek diyorsun ama değişen bir şey yok. Ne zaman  düzelecek bu durum?" diye sorduğunuzun farkındayım. 
 
Cevap 2011'de saklı...

Nihayet yeni bir yıl geldi.

Yapılan reklam sözleşmeleri bitti, yeni reklam sözleşmeleri yapılacak.

Biz tüm bu şikayetler için bugünü bekledik.

 İnternethaber Yayın Grubu hala bir reklam firmasıyla anlaşmış değil ama aldığım bilgiye göre Hadi Özışık'ın niyeti bu sene reklam için yeni bir ekip oluşturmak.

Eğer böyle olursa o zaman İnternethaber reklam departmanı "sözleşmemiz var, şuyumuz var buyumuz var" gibi bir bahanenin arkana sığınamayacak.

Şunu söylemeliyim ki İnternethaber Medya Grup Başkanı Süleyman Bey de Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Bey'de reklam kirliliğinin önüne geçmek için kesin kararlı.

Arkasında sermaye gücü olmadan bu kadar büyüyen, Türkiye'nin enleri arasına girebilen bir gücün eriyip gitmesini istemiyorlar.

Reklamlarla ilgili geldiğimiz son nokta yeni sözleşmelerin nasıl olacağına bağlı.

Şimdi önce İnternethaber reklam ekibinin belli olmasını, sonrada bir sene boyunca bize verdikleri sözleri tutarak reklam şikayetlerinin sözleşmelere yansımasını bekleyeceğiz.

2011'de İnternethaber okuru artık reklamlardan haberleri göremediği bir site istemiyor.

Madem İnternethaber yetkilileri de bunu istemiyor demekki yeni yılla birlikte aşırı reklamdan arınmış bir İnternethaber'de keyifle haberlerinizi okuyabileceksiniz.

Ben bu konuda çok umutluyum.

Şayet daha da düzelmezse kendimizi, elimizde "Orantısız Reklama Hayır" pankartlarıyla İnternethaber'in önünde eylem yaparken bulabiliriz:))


ABARTILI HABER BAŞLIĞI

Sizlerden başlıklarla ilgili zaman zaman tepkiler, şikayetler alıyorum. Geçen hafta "Güney Kore'ye bombalar yağıyor" başlığıyla bir haber var İnternethaber'de.

Bazı okurlarımız haberin detayını okuyunca bunun bir tatbikat olduğunu gördüklerini, bu durumda başlığı abartılı bulduklarını söylediler.

İşte o yorumlardan bir tanesi:


"
 
merhaba,
 
ya ablacım bu ne allah aşkına ya. haberin başlığı Güney Kore'ye bombalar yayıyor! içerikte tatbikat fotoları var. hadi anladık fazla tık almak için ölmüş dedenizi bile fotoroman yapıp tıklatacaksınız millete ama ayıptır bu ya insan utanır biraz. kore birbirine girdi sandım, savaş çıktı sandım, haberde ne çıkıyor. inci sözlük'ten farkınız kalmadı. insan biraz utanır ya." 

 
Haberi yapan editör arkadaşa şikayetlerden bahsettim ve neden böyle bir başlık kullandığını sordum.

Editör arkadaşımızın cevabı ise şöyle oldu:

"Olayın savaş görüntüsü gibi verilmesinin nedeni şu: Tatbikatta gerçek bombalar, mermiler kullanılıyor. . . Yani gerçekten Güney Kore'ye bomba yağıyor. . . Hatta haberin içerisindeki galerinin 7 veya 8'inci sayfasında tatbikatta kullanılan mühimmatın 'GERÇEK' olduğu belirtiliyor."

Kullanılan mühimmatın gerçek olması "Güney Kore'ye bombalar yapıyor!" başlığının aslında gerçek bir durumu ifade ettiğini gösteriyor. Ayrıca başlığın sonundaki ünlem de bir şeye dikkat çekilmek istendiğini iafde ediyor.

Evet, bazen editör haberi daha dikkat çekici kılmak adına başlığı biraz abartıyor ama bazen de okur her habere aynı önyargıyla yaklaşabiliyor.

Aradaki nüansı kaçırmamak lazım...