BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,35

Öksürükten ilaçsız kurtulma yöntemleri

Öksürükten ilaçsız kurtulma yöntemleri

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu Demir, öksürüğü dindirmenin 10 etkili yolunu anlattı..

Öksürükten ilaçsız kurtulma yöntemleri

Kış mevsiminde hastaneye başvurma sebeplerinin başında gelen yakınmalardan biri olan öksürük en sık sinüzit, farenjit, larenjit, nezle ile soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ve sonrasında öksürük haftalarca, bazen aylarca devam edebiliyor. Bu süreçte de çoğu zaman bizi geceleri uykusuz bırakıp ertesi gün kendimizi yorgun hissetmemize yol açarken, bazen de toplum önünde zor durumda bırakabiliyor. Peki ama üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle geliştiği belirlenen öksürüğü dindirmek için neler yapmak, nelerden kaçınmak gerekiyor? Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu Demir, öksürüğü dindirmenin 10 etkili yolunu anlattı...

Öksürükten ilaçsız kurtulma yöntemleri

1. Yudum yudum su için Su içmek havayollarının nemini korumasını sağlıyor. Mukus varsa inceleterek kolayca çıkmasını katkıda bulunuyor. Tüm öksürük şuruplarını ve suyu sıralarsak, en güçlü şurubun su olduğu aşikar. Bu nedenle yaz kış demeden en az 2 litre, fazla kilomuz varsa her 10 kilo için ek birer bardak daha su içmemiz gerekiyor.

Öksürükten ilaçsız kurtulma yöntemleri

2. Ihlamur veya kuşburnu çayı tüketin Öksürük şiddetlendiğinde öncelikle bol bitki çayları ve sıvı alımı önem taşıyor. Çünkü bitki çayları boğazı yumuşatıyor, sıvı alımını arttırıyor, öksürüğü hafifletiyor. İçerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ihlamur ile kuşburnu gibi bitkisel çaylar sayesinde kuru öksürük azalıyor. Bal ve limon ekleyerek bu çayları günde üç dört fincan tüketmenizde fayda var.

Öksürükten ilaçsız kurtulma yöntemleri

3. Zerdeçal ve zencefili alışveriş listenize alın Zerdeçal sadece mutfakta değil, eczanelerde de yerini aldı. Zerdeçal vücutta gerek iltihap gelişimini gerekse kötü huylu hücrelerin savaşını baskılıyor. Zencefil de virüs ve bakterilerle savaşan bir diğer gıda takviyesini oluşturuyor. Bunları taze olarak yemeklere karıştırabileceğiniz gibi, çaylarını da içilebilirsiniz. Ancak günde en fazla iki üç bardak içmeniz tavsiye ediliyor.