BIST 9.803
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.430,60
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

OKSde yüzdelik dilim skandalı

OKS'de tercih yapacaklar kime göre tercih yapacaklarını kestiremiyorlar. Neden mi?

Abone ol

Öğrencilerin puan kartlarında tam anlamıyla bir skandal yaşanıyor. meb.gov.tr'den alınan puan kartlarındaki yüzdelik dilimler ile okullardan alınan sınav sonuç belgelerindeki yüzdelik dilimler birbirini tutmuyor.
Karışıklığın neden kaynaklandığı konusunda ise bakanlık açıklama yapmaktan kaçınıyor. Yüzdelik dilimlerdeki yanlışlığın puan hesaplanmasına da yansıyıp yansımadığı konusunda ise bilgi verilmiyor.

Şu anda elimizde çok sayıda örnek var. İşte onlardan birisi:
S.E.'nin OKS MF puanı 317.317, OKS TM puanı da 326.432. Yüzdelik dilimi meb.gov.tr'de 13.179 ve 12.708. Okuldan aldığı sınav sonuç belgesi'nde ise 14.954 ve 14.419,
K.G.'nin MF puanı 290.378, TM puanı da 301.917. Yüzdelik dilimleri de meb.gov.tr'de 19.938 ve 19.026, okul sınav sonuç belgesinde ise yüzde 22.623 ve yüzde 21.588...

Velilerin şaşkınlığı, sorunu araştırdıkça daha da artıyor. Bakanlığa sorduğunda onlar meb.gov.tr'deki verilerin doğru olduğunu söylüyor. Okula sorduğunda da kendi verdikleri sonuç belgelerinin tercihlerde dikkate alınacağını belirtiyorlar. Oysa her iki belgedeki veriler de MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne ait. Ve belli ki bir yerlerde yanlışlık var. Ama şimdilik susmakla yetiniyorlar.
Bu aşamada veliler de haklı olarak soruyorlar: Yüzdelik dilimlerin hesaplanmasında hata yapan bakanlık, puan hesaplamasında da hata yapmış olabilir mi?
Doğrusunu isterseniz ben bu konuda gönül rahatlığıyla hayır diyemiyorum. Çünkü önceki yıllardaki tecrübelerimiz, her konuda her şeyin olabileceği yönünde.
Alın size bir örnek daha:

Bu kadarı da olmaz!
Okulunu birincilikle bitiren Bilge Uçar, iki yıl geceli gündüzlü OKS'ye hazırlandı. Sınavı da başarılı geçti. Herkes gibi o da dört gözle sonuçların açıklanmasını bekledi. Ama puanını öğrenmek için bilgisayar başına oturduğunda tam bir şok yaşadı. Çünkü puanı yoktu. Sordu, soruşturdu ve tüm hayalleri yerle bir oldu.
Sınavdan sonra cevap kartı, sınav salonunda unutulmuş, farkına vardıklarında ise çok geç olmuş. Çünkü diğer cevap kartları torbalanıp, mühürlenip yola çıkmış. Hemen ardından onunkini de göndermişler ama kural ihlali sayıldığı için sınavı iptal edilmiş.
İstanbul Büyükçekmece Batıköy Memurdan Armağan İlköğretim Okulu'nda yaşanan bu skandala şimdi hiç kimse sahip çıkmıyor. Sorumluları da açıklanmıyor.
Olan Bilge'ye oldu. Hemen herkes mahkemenin yolunu gösteriyor. Ama bu dava açılıp sonuçlanıncaya kadar aylar, yıllar geçer. Bakan Çelik, inisiyatifini kullanıp Bilge için bir çözüm üretmelidir...

Cüneyt bilgisayar kurbanı
Kopya nedeniyle onlarca öğrencinin sınavı iptal edildi. Bazıları çekmiş olabilir. Ama bazıları var ki tam anlamıyla mağdurlar. Neymiş efendim, aynı sınıfta değil aynı okulda bile iki öğrencinin doğru ve cavapları aynıysa, sınavı kopya işlemi görüp iptal ediliyormuş. Peki tutanak var mı? Kesinlikle hayır. Peki öğrenci kopya çekti ya da verdi mi? Ona da kesinlikle hayır. O halde nasıl iptal edilir demeyin! Burası Türkiye:
Başbakan Erdoğan en fazla yargısız infazdan yakınmıyor muydu? İşte yargısız infaz. Hem de en çok sevdiği çocuklara. Bu mağduriyetlere çare bulmalıdır!..

Kontenjanlar azaldı
Pek çok ilde ve okulda ciddi anlamda kontenjan azalması var. Özellikle de anadolu liselerinde. Bu yüzden yeni anadolu liseleri açılacak mı? Mevcut okullara ek sınıf düşünülüyor mu? Başka okullara hazırlık sınıfı öngörülüyor mu? Anadolu liselerinde dolmayan kontenjanlar yine boş mu kalacak? Tüm bunların şimdiden açıklanması gerekiyor. Açıklansın ki veliler ona göre hareket etsin!..

Okulların ÖSS başarıları
Yandaki tablolarda okulların ÖSS puan ortalamaları var. Gerçek başarı bu. Falanca öğrencimiz şurayı kazandı ya da yüzde bilmem kaç başarı oranımız var ifadeleri yerine bu puanları dikkate almanızda yarar var...