BIST 9.627
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.496,03
HABER /  DÜNYA

Obama'dan tansiyonu düşüren çıkış!

Obama, Kerry'nin çıkışıyla başlayan ve Rusya'nın teklifiyle gündeme gelen plana sarıldı.

Abone ol

İNTERNET HABER- ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın gündeme getirdiği Suriye'nin kimyasal silahlarını uluslararası kamuoyunun temsilcilerine teslim etmesi teklifini görüşmeyi kabul etti.

Beyaz Saray'dan bir yetkili NBC News'e yaptığı açıklamada, konuyla ilgili görüşmelerin bugün Birleşmiş Milletler'de başlayacağını söyledi.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron da ABD, Fransa ve İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne bir karar tasarısı sunacağını söyledi.
 
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de Rusya'nın teklifini kabul ettiklerini açıkladıktan sonra NBC News'e yaptığı açıklamada "barışçıl çözüm"ün kabulünün "savaşa bir son vereceğini" ümit ettiğini söylemişti.

KERRY OLASI ANLAŞMA ÜZERİNE LAVROV İLE GÖRÜŞECEK

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, ABD Başkanı Obama'nın Kerry'yi Suriye'nin kimyasal silahları konusunda olası bir anlaşma üzerinde Lavrov ile görüşme yapması amacıyla bu hafta İsviçre'ye göndereceğini söyledi.  Yetkili, Kerry'nin Lavrov ile Cenevre'de perşembe günü bir araya geleceğini belirtti.

KERRY: DAHA FAZLA BEKLEYEMEYİZ

Obama'nın açıklamasından önce bir değerlendirmede ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi. Kerry, "Başkan Obama konuyu etraflıca inceliyor. Ancak plan hızlıca harekete geçmeli, gerçekçi ve kanıtlanabilir olmalı. Oyalama taktiği olmamalı" dedi. Suriye'ye olası bir müdahale konusunda Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde Kerry'nin bugün yaptığı konuşmada daha fazla bekleyemeceklerini kaydetti.

RUSYA VE ÇİN'LE ORTAK ÇALIŞMA
 
Beyaz Saray yetkilileri Başkan Obama'nın bugün Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve İngiltere Başbakanı Cameron ile Suriye konusunda görüşeceğini bildirdi. Yapılan açıklamada ABD, İngiltere ve Fransa'nın Rusya'nın kimyasal silah imha planı ile ilgili Rusya ve Çin'le yakın olarak çalışma konusunda anlaştıklarını bildirdi.
 
İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin, ABD ve Fransa ile birlikte Suriye'nin kimyasal silahları teslim etmesiyle ilgili bugün BM Güvenlik Konseyi'ne karar tasarısı sunacağını söyledi.
 
ERTELEME TAKTİĞİ OLMADIĞINA EMİN OLMALIYIZ
 
Savunma Bakanı Hagel de Rusya'nın teklifiyle ilgili olarak "Hepimiz, bu seçeneğin krize gerçek bir çözüm olabileceği noktasında umutluyuz ama keskin görüşlü olmalıyız ve bunun Suriye'nin ve destekçisi Rusya'nın erteleme taktiği olmadığından emin olmalıyız" dedi.
      
Obama'nın askeri eylem kararının bu yeni diplomatik yolun açılmasına neden olduğunu belirten Hagel, bu nedenle bu diplomatik seçeneğin başarı şansının olması için de ABD'nin gerçek ve ciddi askeri eylem tehdidinin devam etmesi gerektiğini kaydetti.
      
Hagel, "Esad'ın sorumlu tutulmasına yönelik Kongre'nin desteği bu çabalara daha çok enerji ve aciliyet katacaktır. Dolayısıyla, Kongre'nin Suriye rejimine yönelik askeri güç kullanılması yetkisini tartışmaya devam etmesi gerekiyor" diye konuştu.
 
LÜBNAN VE CEZAYİR'DEN DESTEK
 
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, üniversite mezunlarını kabulünde yaptığı konuşmada, Suriye'deki krizin çözümüne yardımcı olmasını umduğunu belirttiği teklife ilişkin, "Rusya'nın teklifinin bölgede barışı sağlamaya yardımcı olmasını ümit ediyorum" ifadesini kullandı.
      
Süleyman, Lübnan'ın, Suriye'de yaşanan olaylara ilişkin izlediği politikanın tarafsız ve barıştan yana olduğunu da vurguladı.
      
Cezayir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ammar Bellani de yaptığı açıklamada, ülkesinin, Rusya'nın girişimini olumlu karşıladığını ifade ederek, "Savaşı Suriye'den uzaklaştırmayı hedefleyen tüm girişimleri destekliyoruz. Bu teklifin bölgede yeni bir dinamik oluşmasına katkı sağlayacağını umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
RUSYA ÖNERMİŞ, ŞAM KABUL ETMİŞTİ
 
İlk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama arasında G20 zirvesinde görüşüldüğü ortaya çıkan Suriye'nin elindeki kimyasal silahların uluslararası denetime açılması teklifini, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün resmen Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim'e iletmişti. Şam rejimi de teklifi bugün kabul ettiğini açıklamıştı. Teklifle ilgili olarak dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "kozmetik" ifadesini kullanmış ve "Esad'ın bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur" demişti.