BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.488,25
HABER /  GÜNCEL

Obama'dan nükleer anlaşma açıklaması

İranlı bir yetkili p5+1 ülkeleri ile nükleer anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşma sonrası ABD Başkanı Barack Obama açıklama yaptı.

Abone ol

İranlı bir yetkili p5+1 ülkeleri ile nükleer anlaşma sağlandığını açıkladı. Son dakika bilgisine göre, 17 gündür Almanya ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa’nın oluşturduğu P5+1 grubu ile İran arasındaki nükleer müzakereler olumlu sonuca ulaştı.

OBAMA'DAN NÜKLEER MÜZAKERE AÇIKLAMASI

İran'la tarihi anlaşma sonrası ABD Başkanı Obama açıklama yaptı.

Obama şunları söyledi:

"Bu anlaşma bizim belirlediğimiz tüm çizgileri karşılamaktadır. Bu anlaşma ile nükleer silahlara giden yol kesildi. Anlaşma ile İran ve Irak’taki reaktörlerini değiştirecek. Denetçiler İran'ın nükleer tesislerini denetleyebilecek. İran'a yönelik yaptırımlar hafifletilecek. Bu anlaşma ABD'nin güvenlik kaygılarını giderecek. Bir yandan çok acı ve kan görmüş bölgenin farklı bir yola evrilmesi için çalışacağız.

İran anlaşmayı ihlal ederse sert yaptırımlar uygulanacak. Bu anlaşma olmazsa İran nükleer programına devam edebilir. Anlaşma olmasaydı İran'ın nükleer programı durmazdı. İran halkına daha önce de seslendim; Biz saygı çerçevesinde her türlü diyaloga açığız. Elbette fikir ayrılıklarımız var ancak uluslararası toplumla diyalog İran'a çok fazla şey sağlayacak. İşte bu anlaşma buna bir fırsat sunuyor. Biz bu anlaşma için çok çabaladık. Tarih bize ülkeleri biraraya getirerek neler yapabileceğimizi gösterdi, bu yeni bir sayfa demek"

obamadan-son-dakika-nükleer-anlaşma-açiklamasi.png

BUGÜN NELER YAŞANDI?

Yapılan yeni açıklamaya göre, İran ile anlaşma kapsamındada BM silah ambargosu 5 yıl yürürlükte kalacak. Füze yaptırımmları 8 yıl kaldırılmayacak.

İranlı bir diplomat Viyana'da devam eden nükleer müzakerelerde anlaşmanın sağlandığını duyurdu. Diplomat, anlaşmaya göre Tahran'a uygulanan yaptırımların kaldırılacağını söylemişti.

Açıklamanın devamında, "Zorlu çalışmaların sonunda anlaşmayı imzaladık. Allah halkımızı korusun" dedi. Başka bir İranlı diplomat anlaşmanın sağlandığını doğruladı.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Üst Düzey Stratejik İletişim Danışmanı Marie Harf, Twitter'dan yaptığı açıklamada, P5+1 ile İran'ın son olarak yerel saatle 10.30'da bir toplantı yapacağını ve sonrasında basın toplantısı düzenleneceğini duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif tarafından basın açıklaması düzenlenecek.

İran devlet televizyonu, müzakerelerin "12 yıllık maratonun son adımlarında" olduğunu aktardı.

NETANYAHU: TARİHİ BİR HATA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu , İran ile yapılan anlaşma hakkında "İran'la varılan nükleer anlaşma tarihi bir hata" değerlendirmesinde bulundu.

i̇randan-son-dakika-nükleer-anlaşma-açiklamasi.jpg

GÖRÜŞMELERDE NELER YAŞANMIŞTI?

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Almanya ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa’nın oluşturduğu P5+1 grubu ile İran arasında 17 gündür devam eden nükleer müzakereler sonuca ulaştı. İranlı bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre nükleer görüşmelerde anlaşma sağlandı. 

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, bazı zor konuların çözülmesi gerektiğini söylemiş “Sanırım bazı somut kararlar alıyoruz. Halen umutluyum” demişti.

"YENİ BİR ERTELEME OLMAMALI"

İran’ın yarı resmi ajansı Fars’a konuşan İran Dışişleri Bakanı Zarif, “Yeni bir erteleme olmamalı. Ama gerektiği sürece de görüşmelere devam edebiliriz” dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi ise “Kalan sorunların bu (dün) akşam ya da yarın (bu) akşam çözülüp çözülemeyeceğinin sözünü veremem. Bazı konular hâlâ çözülemedi. Onlar çözülene kadar anlaşma sağlanacağını söyleyemeyiz” demişti.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise hafta sonu yaptığı açıklamada nükleer bir anlaşma sağlanması durumunda dahi ABD’yle mücadelenin devamı edeceğini söylemişti.