BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Obama Tahrir'e övgüler yağdırdı

Hüsnü Mübarek istifa etti, ordu sözcüsü asıl meşruiyetin halka ait olduğunu açıkladı!

Abone ol

Hüsnü Mübarek'in istifa ettiğinin açıklanmasının ardından, Tahrir Meydanı'ndaki sevinç gösterileri doruğa ulaştı. Mübarek'in Kahire'den ayrıldığı doğrulanırken, ordu sözcüsü kısa bir açıklama yaparak, Mısır'da asıl söz sahibinin halk olduğunu ve kayıplar konusunda duyulan üzüntüyü dile getirdi. 

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası, gösterilerin günlerdir gündemden düşmediği Washington'da memnuniyetle karşılanırken, açıklamalarda, Mısır'da değişimin demokrasi getirmesi ve istifayı, adil ve özgür seçimlerin takip etmesi gerekliliğinin altığının çizildiği görüldü. 

Mısır'ın olayların ilk ortaya çıktığı günden bu yana gündeminden düşmediği ve hemen her türlü olasılıkların tartışıldığı ABD'de de, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mübarek'in istifa ettiğini, Oval Ofis'teki bir toplantısı sırasında öğrendiği belirtildi. Daha sonra Kahire'den görüntüleri dakikalarca televizyonlan izleyen Obama, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevi bırakması sonrasında yaşanan olayları değelendiren bir açıklamada bulundu:
""Önümüzde zorlu günlerin olacağına eminim. Birçok soru hala yanıtsız. Ancak Mısır halkının bu cevapları bulabileceğinden ve bunu barışçıl, yapıcı ve bu son haftayı tanımlayan birlik ruhu içinde yapacağından eminim. Şuna inanıyorum. Mısır halkı yanıtları bulabilir ve bunu yapıcı bir şekilde yapabilir. Mısırlılar hiçbir şeyin gerçek demokrasiden daha kalıcı olmadığını göstermiştir. Ordu yönetimi devralarak sorumlu bir şekilde davranmıştır. Evrensel hakların göz önünde bulundurulması, adil seçimlerin yapılması gerekir. Barışçıl protestolarla bu değişimin arkasında olduklarını belirtmişlerdir. ABD olarak bu sürecin arkasında olacağız, bu girişimci ruhla birlikte Mısır halkının gösterdiği kararlılıkla yeni iş kolları yaratılabilir. Mısır önemli bir rol üstlenmiştir 6 bin yıldır dünyada. Ancak son bir haftada tarih kör bir hale gelmiştir Mısır halkı sokaklardayken. genç Mısırlılıların hayatımda ilk kez 'sesim duyuluyor' dediklerini duydum. Protestocuların bağırışlarını duyduk. 

Doktorların ve askerlerin  değişime ortak olacaklarına inanıyoruz. Yetenekli, teknoloji ile çalışan genç bir kuşak gördük. Özlemlerini dile getiren yeni bir kuşak bu. Çoğu insan artık gerçek değerlerini gördüklerini söylediler. Hiç bir zaman bunu kimse onların elinden alamaz. Şiddetle değil, anlamsız bir şekilde insanları katletmekle değil, adaletle tarihin değiştirebileceğini bize gösterdiler. Biz Mısırlıları izlerken, duvarları yıkan Almanların sesini hatırlıyoruz. Bugün Mısır halkının günü. Karşılaştığımız sahneler bizi çok etkiledi. Tahrir kelimesi özgürlük anlamına geliyor, ordaki haykırışta bize özgürlüğü hatırlatıyor."