BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,10
ALTIN 2.305,44
HABER /  GÜNCEL

Ö-SE-YE-ME .... ye davası

ÖSYM'yi protesto için yazdılar mahkemelik oldular. 7 gencin duruşması vardı.

Abone ol

Kurdukları müzik grubuyla, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ni (ÖSYM) protesto etmek amacıyla ''Ö-SE-YE-ME'' şarkısını yazan ve besteleyen 7 gencin, ''kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret'' suçundan yargılanmasına devam edildi.

Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasına sanık gençlerin avukatları katıldı. Sanık avukatları Jale Kural, Tansu Batur, Göktan Koçyıldırım ve Bahadır Turan Durmaz, mahkemeye yazılı olarak sundukları savunma dilekçesinde, dava konusu ''Ö-SE-YE-ME'' şarkısının medyada ''gülümseten bir protesto şarkısı'' olarak yer aldığını ve birçok kişi tarafından da ''ÖSS stresi içerisinde boğuşan milyonlarca gencin hislerine tercüman olduğu'' yönünde değerlendirildiği kaydedildi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın da bir gazeteye verdiği demeçte, ''şarkıyı dinleyip dinleyip güldüğünü'' ifade ettiği belirtilen dilekçede, dava konusu şarkının, ÖSYM'yi aşağılayıcı veya saygınlığını yok edici bir intiba yaratmadığı savunuldu. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavı sisteminin Türkiye'nin en önemli sosyal sorunlarından biri haline geldiği görüşüne yer verilen dilekçede, sınava her yıl yaklaşık 1,5 milyon kişinin girdiği ve bu sayı esas alındığında üniversitelerde örgün öğretim görmeye hak kazananların oranının sadece yüzde 15 olduğu kaydedildi.

Savunma dilekçesinde, ''Genel seçimlere girecek partilerin vaatlerinde, 'ÖSS'nin kaldırılacağı' veya 'değiştirileceği' sözü vaatlerin en tepesine konularak adeta diğer projelerin önüne geçtiği, bu konunun açıkça seçim döneminin en önemli vaatlerinden biri haline geldiği görülmektedir. Ötesi, ana muhalefet partisi liderince sistemden 'saçmalık' olarak bahsedilmektedir'' denildi.

Dava konusu şarkının, ''bir sosyal sorunun sanat ve mizah yoluyla eleştirilmesinden'' ibaret olduğunun daha iyi anlaşılması için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesinde öngörülen ''ifade özgürlüğü'' kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulanan dilekçede, şarkının toplumda yarattığı intiba dikkate alınarak sanıklara ceza verilmesinin, AİHS'nin ihlali sayılacağı ifade edildi. Sanık avukatları daha sonra şarkının eleştiri sınırları içinde kaldığının kabulünü ve yargılanan 7 gencin beraatlerine karar verilmesini istediler. Yargıç Erdal Işık da sanık Mehmet A'nın askerde bulunması nedeniyle henüz mahkemede ifade vermediğini belirterek, bu sanığın ifadesinin alınmasının beklenmesine ve dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.