BIST 9.071
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,16
HABER /  GÜNCEL

O 'hakkaniyet'e savcı da karşı

Şerzan Kurt davasında 'Hakkaniyetli' diye eski TCK'yı uygulayıp cezayı indiren mahkemeye, savcısı da itiraz etti: 20 yıl ceza olmalı.

Abone ol

Şerzan Kurt adlı genci öldüren polis hakkında, ‘hakkaniyet’ gereği yürürlükten kaldırılmış olan eski TCK’yı uyarlayarak sekiz yıl hapis cezası veren mahkemenin kararını, savcı temyiz etti. Savcı Cevdet Doğan, sanık polise ‘suça yardım’ indirimi yapılamayacağını savunarak, ‘olası kastla adam öldürmek’ten 20 ila 25 yıl ceza verilmesi gerektiğini belirtti.

8 YIL HAPSE ÇARPTILIP SERBEST BIRAKILDI

Muğla’da, 11-12 Mayıs 2010’da çıkan olaylarda, polis Gültekin Şahin ve Oktay Kebapçı silahlarını çekmiş; Şahin’in açtığı ateş sonucunda üniversiteli Şerzan Kurt ölmüştü. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde, ‘kasten adam öldürmek’ iddiasıyla iki buçuk yıldır tutuklu yargılanan Şahin, geçen 7 Eylül’deki son duruşmada, sekiz yıl hapse çarptırılıp tahliye edilmişti.

ESKİ YASAYLA CEZA VERİLDİ

Mahkeme, ilk önce ‘olası kastla cinayet’ten 20 yıla çarptırdığı Şahine, ‘suça yardım’ indirimi yapmıştı. Bu uygulamanın gerekçesi olarak, sanık polis dışında Oktay Kebapçı adlı meslektaşının da havaya ateş açmasını ve maktule 60 metre uzaklıkta, bir başka silaha ait kovanın bulunmasını göstermişti.
Gerekçeli kararda ise mahkemenin; 2010 yılında işlenen cinayeti cezalandırırken, 2005 yılında yürürlükten kaldırılan 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu’na göre indirim yaptığı ortaya çıkmıştı. Mahkemenin bu cinayeti, yeni yasada bulunmayan ‘faili belli olmayacak şekilde adam öldürme’ suçu kapsamına sokup karar verdiği ortaya çıkmıştı. Kararda, bu sıradışı ‘formül’ için “En hakkaniyetli çözüm” denilmişti.

BAŞKA ATEŞ EDEN YOK!

Bu ‘hakkaniyetli’ çözüme Savcı Cevdet Doğan bile itiraz ederek, 10 Eylül’de temyiz için Yargıtay’a başvurdu. Şerzan Kurt’un sanık polis tarafından açılan ateş sonucunda öldüğünü vurgulayan Doğan, bir başka polisin doğrudan silah sıkmadığını ve ‘an itibariyle bir başka ateş eden olmadığını’ belirtti. Ayrıca Kurt’un vurulduğu noktaya ters yöndeki kovanın ise olaydan önce veya sonra düşmüş de olabileceğini vurguladı. Mahkemenin gerekçeli kararına göre, eksik soruşturmayla karar verildiğini vurgulayan Doğan, “Kabule göre de sanığın beraat etmesi gerekirdi” diyerek, çelişkiye işaret etti. Doğan, ‘suça yardım’ uygulaması yapıldığı takdirde diğer polis memuru Oktay Kebapçı hakkında da suç duyurusunda bulunulması ve bu doğrultuda araştırma yapılması gerektiğinin altını çizdi. Savcı, sonuç olarak, “Toplanan deliller ile dava dosyası aydınlandığından sanığın suçu sübut bulmuştur” dedi ve ‘olası kasıtla adam öldürme’ suçundan 20 yıl ile 25 arasında hapis istedi.