BIST 9.455
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.499,25
HABER /  GÜNCEL

'Nepal'de enkaz altındaki depremzedelerin 3-5 günü kaldı'

Arama-kurtarma ekipleri, Cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem sonrası, hâlâ yolları kapanan köylere girmeye çalışıyor. BM'nin Nepal daimi temsilcisi Jamie McGoldrick, ekiplerin zamana karşı yarıştığını söyledi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in Nepal daimi temsilcisi Jamie McGoldrick, Cumartesi günü 7,8 büyüklüğündeki bir depremle sarsılan ülkede, arama-kurtarma ekiplerinin zamana karşı yarıştığını söyledi.

Jamie McGoldrick, "Enkaz altındakiler genellikle yedi ila dokuz gün içinde sağ çıkarılabiliyor. Biz şu anda dördüncü gündeyiz" dedi.

McGoldrick, Cumartesi gününden itibaren çalışmaların "bir sonraki safhaya" geçebileceğini belirtti.

Katmandu Vadisi'nde arama-kurtarma çalışmalarına hız verilirken, BM'nin yardım ekipleri Gurka bölgesinde yolları kapanan köylere ulaştı.

Başkent Katmandu'da ise binlerce kişi şehri terk etmeye çalışıyor. Artçı şoklardan korkan Katmadulular otobüslerle kırsal bölgelere gidiyorlar.

Kötü hava engeli

Arama-kurtarma çalışmaları olumsuz hava şartları altında devam ediyor.

Depremde meydana gelen heyelanlar yüzünden yolları kapanan köylere uluslararası yardım ekipleri erişmeye çalışıyor.

Ancak kötü hava şartları ve Asya'nın en fakir ülkelerinden birisi olan Nepal'in yetersiz altyapısı nedeniyle hâlâ ulaşılamayan yerleşim yerleri olduğu da ifade ediliyor.

'En az 8 milyon kişi etkilendi'

Birleşmiş Milletler, ülkenin gördüğü en büyük depremlerden birisi olan bu son afet olayıunda en az açıklamıştı.

Nepal Başbakanı Suşil Koirala ölü sayısının 10 bine yükselebileceğini söylemişti. Şu ana kadar en az 10 bin kişinin de yaralandığı ifade ediliyor.

Katmandu'daki BBC muhabiri Sanjoy Majumder, yüz binlerce kişinin çadır kentlerde kaldığını ve hem gıdaya hem de temiz suya erişimde ciddi sorunlar yaşandığını aktardı.

BBC'nin sorularını yanıtlayan, arama-kurtarma çalışmalarına katılan gönüllü Nepallilerden Veraz Biraj "Okullar, hastaneler, kamu binaları hepsi hasar gördü. Yollar kullanılamaz halde. Elektrik, su yok. Katmandu dışına çıktığınızda tablo daha da vahim hale geliyor. Başkent dışında yardım ulaştırılan yer sayısı çok az" dedi.