BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.428,85
HABER /  GÜNCEL

Ne kadar kirli dedi, suya atladı

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Burdur Gölündeki kirliliğe dikkat çekmek için suya girdi.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaşanan kirlilik ve su seviyesindeki düşmeye dikkat çekmek için Burdur Gölü'nde yüzdü.

Burdur Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından düzenlenecek deprem konulu panele katılmak için kente gelen Prof. Dr. Üşümezsoy, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ve Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya'yı ziyaret etti.

KIYIDAKİ İSKELEDEN GÖLE ATLADI 

Üşümezsoy, daha sonra Burdur Gölü'nde yaşanan kirlilik ve su seviyesindeki düşmeye dikkat çekmek amacıyla göle geldi. Kıyıdaki bir iskeleden göle giren Üşümezsoy, yaklaşık 2 dakika gölde kaldı.

SOĞUK SUYA ALDIRMADAN ATLADI

Üşümezsoy, gölden çıktıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 1982 yılında Kenya'da kış ayında askerlik yaptığını ve orada Kars'ın soğuğundan daha büyük soğuk yaşandığını söyledi.

O dönemde arkadaşlarına moral olsun diye soyunarak bayrak flama taşıdığını, karda antrenman yaptığını belirten Üşümezsoy, ''Şimdi de Burdur Gölü'ne girdim. Burdur Gölü'nde kaybolan sular kadar gözyaşlarımı akıtacak bir durum gördüm. Suya girebilmek için gölün ortasına geldik. Buradaki durum en az deprem kadar yıkıcı bir etki Burdur için. Bu suda yüzmek benim için çok önemli değil. Fırat'ta karın içinde o soğuk suda da yüzebiliyorum'' dedi.

SU AZALINCA KÜKÜRT ORANI YÜKSELDİ

Burdur Gölü'ne dikkat çekmek için göle girdiğini anlatan Üşümezsoy, ''Basının ilgisini çekecek bir gayret göstermek için. Bu bir şov değil, benim için bir antrenman, başka zaman burada uzun zaman yüzerek antrenman yaptığım bir olay'' diye konuştu.

DEPREM KONUSUNDA DA BİLGİ VERDİ

''Etraftan bol su gelince kimyasal bileşimi seyreltiyordu, yani bu yoğun kükürt kokusunu duymuyordunuz. Ama su azaldıkça, buharlaştıkça, içindeki kimyasal madde yoğunlaşıyor, bu da buradaki yaşamı, hayatı sınırlıyor. O nedenle barajlar önemli, bu göl barajlardan da önemli. Göl kuruduğu zaman etraftaki ağaçlar da kurumaya mahkum olacak. Fay hattı gölün güney kenarından geçiyor. Gölün kuzey kıyısı değil, güney doğu kıyısındaki hat, tam da şehrin yerleştiği hat.''

Bu arada iskeleyle kıyıyı birbirine bağlayan platformun kıyıdan uzaklaşması üzerine gazeteciler, kalaslar yardımıyla kıyıya çıkabildi.