BIST 9.719
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,65
HABER /  DÜNYA

NATO üyesi ülkeden şok Türkiye açıklaması

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye'nin Rusya ile olası bir savaş halinde NATO'nun karışmayacağını söyledi.

Abone ol

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye'yi "Rusya'yı askeri bir gerginliğe kışkırtması halinde NATO'nun desteğine güvenmemesi gerektiği" konusunda uyardı.

Spiegel Online'a konuşan Asselborn, Lüksemburg'un da üyesi olduğu NATO'nun, her halükârda Türkiye'yi desteklemeyeceğini savundu.

Lüksemburglu bakan, NATO'nun, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilim nedeniyle çıkabilecek bir askeri çatışmanın içine kendini çektirmeyeceğini söyledi.

Diğer NATO müttefiklerini temsilen konuştuğunu iddia eden Asselborn, desteğin “sadece bir üye ülke açık bir biçimde saldırıya uğrarsa” geçerli olacağını belirtti.

NATO’DAN TAZİYE TELEFONU

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu arayarak, Ankara'daki terör saldırısı dolayısıyla taziyelerini iletti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Stoltenberg, terör saldırısı dolayısıyla, Türk halkına ve hükümetine taziyelerini iletti, NATO’nun, Türkiye'nin terörle mücadelesine güçlü destek verdiğini, bu konuda Türkiye ile omuz omuza dayanışma içinde olduğunu, bu hususun terör saldırısının ardından NATO tarafından yayınlanan açıklamada da belirtildiğini vurguladı.

Başbakan Davutoğlu da taziye dilekleri ve dayanışma mesajı için Stoltenberg’e teşekkür ederek, saldırının failinin PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD terör örgütü mensubu olduğunun Türk makamlarınca tespit edildiğini, Türkiye'nin ister DAEŞ ister PKK ya da PYD/YPG olsun terör örgütleriyle mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti.

Davutoğlu ve Stoltenberg ayrıca, Suriye başta olmak üzere bölgede cereyan eden gelişmelerle bunlara ilişkin olarak Türkiye ve İttifak arasında işbirliği ve dayanışmanın güçlendirilmesine yönelik atılması kararlaştırılan adımların uygulanması çerçevesinde yürütülen çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

NATO’nun Ege Denizi'nde yasa dışı göçle mücadeleye vereceği destek konusunun da ele alındığı görüşmede, Davutoğlu, NATO’nun bu konuda yapacağı katkı ve işbirliğinin taraflarınca memnuniyetle karşılandığını ifade etti.