BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.507,99
HABER /  GÜNCEL

NATO: Türkiye'yi savunmak için gerekeni yaparız

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Suriye savaş uçaklarının Türkiye sınırını ihlal etmiş olabileceği iddiaları ve Ceylanpınar'da bazı yurttaşların yaralanmasını izleyen son gelişmeyle ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, ittifakın Türkiye'yi korumak ve savunmak için gereken herşeyi yapacağını söyledi.

Rasmussen'in açıklaması Suriye Hava Kuvvetleri'nin sınırın Suriye tarafında bulunan Rasulayn'daki isyancıları bombalarken, sınırın öbür tarafındaki Ceylanpınar'da bazı binaların camlarının kırılmasını ve yörede yaşayan bazı kişilerin yaralanmasını izliyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Şam yönetimine açık nota verdiklerini söyledi.

İnternet sitelerindeki haberlerde Davutoğlu'nun "Suriye rejimine açık nota verdik. BM Güvenlik Konseyi ve NATO'ya durumu rapor ettik. Uluslararası kamuoyunun buna sessiz kalması vicdanları zedeliyor" şeklindeki sözleri aktarılıyor.

NATO genel sekreterinin açıklamasını aktaran BBC muhabiri, geçen hafta beliren kimi söylentilerde NATO'nun Türkiye'ye yerden-karaya Patriot savunma füze sistemi verebileceğinin dile getirildiğini hatırlatıyor.

Suriye uçakları, sınırın Suriye tarafındaki Haseki kentine bağlı Rasulayn ilçesine biri sabah, biri öğleden sonra olmak üzere en az 2 kere bomba bıraktı.

Türkiye tarafına getirilen yaralılardan 6'sı öldü. 8'i ağır durumdaki 20'den fazla yaralı ise hastanelere kaldırıldı. Suriye tarafında da çok sayıda ölü olduğu belirtiliyor.

Anadolu Ajansı, Suriye Genel Devrim Konseyi adlı isyancı grubun verdiği bilgiye dayanarak, ölü sayısının 16, yaralı sayısının ise 31 olduğunu kaydetti.

Ceylanpınar Belediye Başkanı, görgü tanıklarına dayanarak, Suriye uçağının sınır ihlali yaptığını iddia ediyor. Askeri yetkililer ise bunu doğrulamıyor.

Bombardımanın sürmesinden ve Türkiye'nin misilleme yapmasından endişe eden Ceylanpınar Belediyesi, merkezi yönetimden açıklama istiyor.

Sınır ihlali var mı?

Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, bombardımanı gerçekleştiren Suriye savaş uçağının sınır ihlali yapmış olabileceğini söyledi.

Arslan'ın aktardığına göre, saat 09.45'teki bombalamadan yaklaşık bir buçuk saat önce bir Suriye helikopteri Özgür Suriye Ordusu hedeflerini tespit etmek için bölgede keşif uçuşu yaptı.

Rasulayn'daki karakollar geçen hafta Özgür Suriye Ordusu'nun eline geçmişti.

"Halkın gördüğüne göre uçak sınır ihlalinde bulunup U dönüşü yaparak bombayı bıraktı" diyen Arslan, yetkililerin bunu doğrulamadığını ekledi.

Askeri yetkililer Belediye Başkanı'na, olayın sınıra 200 metre mesafede cereyan ettiğini bildirdi.

Arslan, öğleden sonra saat 14.00 sularında, ilk patlamanın patlamanın meydana geldiği yerin yaklaşık 1. kilometre aşağısında Suriye uçağının bıraktığı bomba nedeniyle şiddetli bir patlama daha meydana geldiğini söyledi.

Şarapnel parçalarının da sıçradığı Ceylanpınar'da çok sayıda binanın camlarının kırıldığını ve Türk vatandaşlarının bu nedenle yaralandığını belirten Arslan, kaygılı olduklarını belirtti.

Doğan Haber Ajansı, yaralanan 3 vatandaştan birinin asker olduğunu haber veriyor.

Geçen hafta Suriye devleti güçleriyle isyancılar arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle sınıra yakın yerlerde oturanların kendi çabalarıyla başka yerlerde barınmaya başladıklarını anlatan Arslan, "Tam dönüş başlıyordu ki bu olay meydana geldi" dedi.

Yetkililerin şu anda Ceylanpınar'daki sivil halkın taşınmasıyla ilgili bir çalışması olmadığından şikayet ederek, "Eğer bir misilleme yapılacaksa Ceylanpınarlıların bilgilendirilmesi gerekir" diye konuştu.

Arslan, Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi merkezine düşen top mermilerinin 5 kişinin ölümüne yol açmasına gönderme yaparak, Ceylanpınar'ın bir an evvel boşaltılması gerektiğini dile getirdi.

Türk savaş uçaklarına 'vur emri' iddiası

Suriyeli siviller, Suriye Hava Kuvvetleri'nin operasyonu nedeniyle Türk tarafına kaçmaya başladı.

Arslan, kaçanlardan birinin "ailesinin tümünün öldüğünü söylediğini" belirterek, Suriye tarafında çok sayıda ölü olduğu haberleri geldiğini anlattı.

Hava bombardımanının Ceylanpınar sınırı yakınındaki, muhaliflerin kontrolündeki makarna fabrikasını hedef aldığı söyleniyor.

Türk basınındaki haberlerde, mühimmat yüklü çok sayıda Türk savaş uçağının ise sınır hattında keşif uçuşu yaptığı iddia ediliyor.

Uçaklara, sınır ihlali yapan Suriye hava araçlarını "vurma" emri verildiği öne sürülüyor.

Bu arada, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'yi korumak ve savunmak için "ne gerekiyorsa yapacaklarını" tekrarladı.

Reuters'in aktardığına göre, Prag'ta katıldığı bir toplantıda soruları cevaplayan Rasmussen, "Türkiye'yi koruyup savunabileceğimizden emin olmamızı sağlayacak planlarımız mevcut; umarım bu caydırıcı olur ve böylece Türkiye'ye saldırılar meydana gelmez" dedi.