BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.300,70
HABER /  GÜNCEL

NATO: Türkiye'yi IŞİD tehdidinden koruruz

Reuters haber ajansına konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İrak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ittifak üyesi Türkiye'yi tehdit etmesi halinde, NATO'nun Türkiye'yi savunmak için gerekli tüm adımları atacağını söyledi.

Abone ol

Reuters haber ajansına konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ittifak üyesi Türkiye'yi tehdit etmesi halinde, NATO'nun Türkiye'yi savunmak için gerekli tüm adımları atacağını söyledi.

Adını İslam Devleti olarak değiştiren, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, son dönemde Türkiye sınırındaki Irak ve Suriye'de girdikleri çatışmaları kazanarak ilerliyor.

IŞİD'in Türkiye sınırındaki ilerleyişinin endişe yarattığını söyleyen Rasmussen, "Kendilerine 'İslam Devleti' diyen bu bir grup teröristin ilerleyişini durdurmak asıl önceliğimiz" dedi.

NATO Genel Sekreteri, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer müttefiklerimizden herhangi birine, ve bu durumda özellikle Türkiye'ye yönelik herhangi bir tehdit ortaya çıkarsa, biz Türkiye'yi veya diğer tehdit altındaki müttefiklerimizi etkili bir şekilde korumak için gerekli tüm adımları atarız."

Türkiye, 18 Şubat 1952 yılında NATO'ya resmi olarak üye olmuştu.

Kaçırılan Türklerden haber yok

El Kaide içinde radikal bir grup olarak doğan IŞİD, geçen Şubat ayında El Kaide'den tamamen ayrılmıştı.

Suriye ve Irak'taki ilerlemelerin ardından adını "İslam Devleti" olarak değiştiren örgütün lideri Ebubekir el Bağdadi, kendisini halife ilan etmiş ve tüm Müslümanlara kendilerine katılmaları için çağrıda bulunmuştu.

İslam Devleti militanları, Muhammed Peygamber zamanındaki "katkısız" İslam'a dönmek istiyor ve Kuran'ın lafzi yorumuna inanıyorlar.

Bu nedenle yönetimini ele geçirdikleri yerlerde çok sıkı yaşam kuralları uyguluyorlar.

Militanlar, geçen Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u işgal etmiş ve oradaki Türk Konsolosluğu'nu basarak, 32 tır şoförüyle birlikte konsolosluk çalışanlarını ve ailelerini rehin almışlardı.

Örgüt, daha sonra tır şoförlerini bıraktı ancak konsolosluk çalışanlarıyla ilgili henüz bir gelişme yok.