BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

NASA'nın en güçlü roketi ateşlendi

NASA'nın derin uzay görevlerinde kullanmak için geliştirdiği en güçlü roket Space Lauch System'ın (SLS) ateşleyicileri ilk kez test edildi.

Abone ol

Yaklaşık iki dakika süren deneme başarıyla sonuçlandı. SLS roketinin denemesi onlarca metre uzunluğunda alev oluşturdu.

Dünyanın en güçlü katı yakıtlı roketi olan SLS'in ateşleyicileri, çarşamba günü ABD'nin Utah eyaletinde yapılan denemede ilk kez ateşlendi. Yaklaşık 3,5 milyon kg itici kuvvetin ortaya çıktığı denemede, tozun dumana karıştığı bir manzara oluştu.

Yaklaşık iki dakika süren deneme, SLS'in havalanması ve atmosfer dışına çıkmasını sağlayacak ateşlemeyi temsil ediyor. Roketin ilk kademesini sınayacak ikinci bir denemenin gelecek yıl yapılması planlanıyor.

Orbital ATK firmasının tesislerinde yapılan denemede, iticilerin donanımı ateşlemeyi kolaylaştırmak için ısıtıldı. 90 dereceye erişildiğinde ise ateşleme gerçekleşti.

roket.20150313084615.jpg

Qualification Motor–1 (QM–1) adı verilen motorun başarısının ardından NASA QM-2 adlı ikinci bir ateşleyici daha geliştirecek. Yapılacak iki denemenin ardından, SLS'in üçüncü ve son bir testten daha geçirilmesi planlanıyor. Beklenen başarı elde edilirse, roket derin uzay kapsülü Orion ile astronotları Mars ve diğer uzak hedeflere taşıyacak.

SLS'in Orion kapsülüyle ilk olarak 2018'de test uçuşu gerçekleştirmesi bekleniyor. İlk derin uzay görevleri ise 2022'de başlayabilir.

Kaynak: Al Jazeera