BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,91
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

NASA Plüton'dan etkileyici fotoğraflar sundu

New Horizons uzay aracının Dünya'ya gönderdiği en son fotoğraflar, Plüton'un atmosferi ve yüzeyine ait etkileyici görüntüler sundu.

Abone ol

18 bin kilometre mesafeden çekilen fotoğraf 3,5 km'lik dağları gözler önüne seriyor.

NASA, Dünya ile arasındaki mesafe 4,956 milyar kilometreye ulaşan New Horizons'ın gönderdiği en yeni Plüton fotoğraflarını yayımladı. Plüton'un yüzeyine panoramik bir bakış sunan fotoğraflar, gezegenin buzul dağlarını, buz nitrojen akıntılarını ve puslu atmosferini etkileyici bir şekilde gözler önüne seriyor.

plüton.20150918124834.jpg
New Horizons'ın geniş açılı MVIC kamerası tarafından 14 Temmuz'da çekilen fotoğrafın indirilmesi, 13 Eylül'de tamamlandı. 1,250 kilometre genişliğindeki bir alanı kapsayan ilk fotoğraf, Plüton'un Güneş ışınlarının arkasında kalan yüzünü gösteriyor.

New Horizons ekibinin başında yer alan Alan Stern, "Bu fotoğraf gerçektne Plüton'da olduğunuz ve manzaraya baktığınız hissi" veriyor ifafesini kullandı. Stern, 'fotoğrafın bilimsel açıdan çok zengin olduğunu ve Plüton'un atmpsfri, dağları, buzulları ve ovaları hakkında bilgi sunduğunu' not düştü.

plüton1.jpg
18 bin kilometreden çekilen fotoğraf 350 km'lik bir alanı kapsıyor.


Fotoğraflarda, Plüton'un yüzeyinden en az 100 kilometre yükseldiği tahmin edilen nitrojen ağırlıklı atmosferin oluşturduğu sis tabakası da görülebiliyor. New Horizons ekibinden Will Grundy, batan Güneş'in aydınlattığı sisin 'tıpkı Dünya'da olduğu gibi günlük hava değişimi hakkında bilgiler sunduğunu' söyledi.

buzul.jpg


Plüton'un kalbinde yer alan Sputnik Planum'da buzul akıntılar tespit edildi.


New Horizons Jeoloji, Jeofizik ve Görüntüleme (GGI) ekibinde yer alan Alan Howard, Sputnik Planum olarak adlandırılan ovada buzul döngüler tespit ettiklerini açıkladı. Howard, zayıf güneş ışığı ile tetiklendiği düşünülen akıntıların, Dünya'da kutup noktalarını besleyen hidrolojik döngüye benzediğini belirtti.

Stern, Plüton'un buzul akıntılar açısından Dünya'ya benzerlik gösterdiğini ve kimsenin bunu beklemediğini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera