BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,96
ALTIN 2.421,77
HABER /  POLİTİKA

Mumcudan Pamuka tepki

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'dan Pamuk'a ağır eleştiriler

Abone ol

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Fransa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa tasarısını kabul etmesinin ve yazar Orhan Pamuk'a aynı gün Nobel Ödülü'nün verilmesinin manidar olduğunu söyledi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere bugün öğle saatlerinde karayolu ile Denizli'ye gelen Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, partililer tarafından il sınırı girişinde çiçeklerle karşılandı. Daha sonra oluşturulan araç konvoyu eşliğinde üzümüyle ünlü Buldan'ın Yenikecekent Beldesi'ne geçen Erkan Mumcu, belde girişinde bir üzüm bağına girdi. Bir süre önce yağan yoğun yağmur yağışı sebebiyle çürümeye başlayan üzümleri inceleyen Mumcu, burada üzüm bağı sahiplerinden bilgi aldı. Üzüm üreticileri, Anavatan Partisi Genel Başkanı Mumcu'dan, meclis nezdinde kendilerine yardımcı olmasını istedi. Burada bir süre üreticilerle görüşen Erkan Mumcu, daha sonra Yenicekent Belediyesi'ne gitti. Bağımsız aday olarak seçimleri kazanan ve bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) geçen Yenicekent Belediye Başkanı Hamdi Akan ve partililer tarafından karşılanan Erkan Mumcu, daha sonra belediye binasına geçti. Burada Belediye Başkanı Hamdi Akan'dan belde ve üzümde yaşanan sıkıntılar konusunda bilgi alan Erkan Mumcu, hükümetin tarımda ciddi politikalar oluşturması gerektiğini söyledi.

Daha sonra basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevaplandıran Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, seçimlerin 4 Kasım 2007'de yapılması ile ilgili alınan kararın, erken seçim yapılamaz anlamına gelmediğini belirterek, "Bu karar sadece, yapılan Anayasa değişikliğinde bu seçimde gençler de yararlanabilsin diye yapılmış bir düzenleme. Genel olarak seçim takvimini Kasım ayının ilk haftasına alan bir düzenleme ve bence sağlıklı bir düzenleme. Ekim ayında olması daha isabetli olurdu ama hükümet bu işleri zamanında yapmayı beceremediği için maalesef böyle bir aksilik oldu. Sonuç itibariyle Türkiye seçim sathı mahaline girmiştir" dedi. Vatandaşın seçimlerde elini vicdanına koyacağını, cebine, cüzdanına ve sofrasına baktıktan sonra bir hüküm vereceğini belirten Mumcu, "Millet gelecek için oy kullanacaktır. Ama herşey bir tarafa sevinmemiz gereken bir şey var. Türkiye'de demokrasi çalışıyor. Partiler, seçimlerle iktidara gelip, seçimlerle iktidardan gidebiliyorlar. Bunun için kimsenin darbe yapmasına gerek kalmıyor. Ne mutlu bize" dedi.
Fransa Parlementosu'nda Ermeni soykırımını inkarın suç sayıldığı yasanın geçmesiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Fransa'ya mutlaka etkili bir karşılık verilmesi gerektiğini belirterek, "Vatandaşlar, Fransa'ya karşı boykota etkili bir şekilde katılmalıdır. Hükümet, sadece muhalefet partilerinin yaptığı gibi kınamakla yetinmemeli, etkili politikalar üretmelidir" dedi. Türkiye'nin Fransa'ya karşı benzer bir yasa çıkarmasının doğru olmayacağını belirten Erkan Mumcu, "Bu, Fransa'nın çıkarmaya çalıştığı yasayı ciddiye almış olmak olur. Fransızlar bundan anlamaz. Fransızlar'ın bizim gibi milli gururları yoktur. Onlar, o insanlık suçunu işlediler, biz işlemedik" dedi. Tarihin cilvesi olarak Türkiye'nin bunu hakettiğini belirten Mumcu, "Çünkü, BM'de Cezayir soykırımının varlığı yokluğu oylanırken, Türkiye müslüman memleketlerle, müslüman kardeşleriyle beraber olup, Cezayir soykırımı vardır diye Fransa'nın aleyhine oy kullanmayıp, Fransa ile beraber olup, Fransa'nın lehine oy kullandı. Bu da Türkiye'ye bir ders, bir ibret olsun" dedi.

Fransa Parlamentosu'ndaki oylama ile yazar Orhan Pamuk'a Nobel Edebiyat Ödülü'nün aynı gün ve saatlerde verilmesini kaderin hoş bir cilvesi olarak niteleyen Erkan Mumcu, "Kader, hem Orhan Pamuk'a, hem milletimize göz kırpıyor. Dolayısıyla 3 fotoğrafı yan yana koymak lazım. Birincisi Cezayir'de soykırım olmamıştır diyen Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri BM'de Fransızlar'la yanyana. İkinci fotoğraf, Türkler soykırım yapmıştır diyen bir Türk yazar ve onun Nobel Ödülü alışı. Üçüncü fotoğraf da, Fransızların soykırım yoktur diyene ceza verilmesini düzenleyen yasa çıkarması. Hayırlı işler. Demek ki tarih affetmiyor. Orhan Pamuk'a da hayırlı uğurlu olsun. Fakat, ben milletin yüreğinde taht kurabiliyor olmayı, milletin vicdanında yaşıyabiliyor olmayı çok önemsiyorum. Aşık Veysel ne Nobel Ödülü aldı, ne de başka bir ödüle aday gösterildi. Aşık Veysel bu milletin hafızasında binlerce yıl yaşayacak. Ama Orhan Pamuk ve onun gibi milletine küfür etmeyi marifet sayanlar unutulup gidecek" dedi.