BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,84
ALTIN 2.430,61

Muharrem İnce'den istifa sinyali!

Seçim sırasında "Çekileceğim" diyerek tepkisini dile getirdiği söylenen Muharrem İnce'nin seçim sonrasında da yakın çevresine bu sözlerini tekrarladığı ve Grup Başkan Vekilliği'nden çekileceği konuşuluyor.

CHP TBMM Grubunda Salı günü yapılan Grup Başkanvekilliği seçimlerinde ilk turda Sinop Milletvekili Engin Altay sürprizi yaşanmış, İkinci tur sonunda ise Altay ile Akif Hamzaçebi grup başkanvekili olarak seçilmişti.

Seçime mevcut Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce ile Sinop Milletvekili Engin Altay, Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Konya Milletvekili Atila Kart “en güçlü adaylar” olarak girmişti. Yaklaşık bir saat süren ilk tur oylamanın sonucunda Altay 59 oy alırken, sırasıyla Akif Hamzaçebi 57, Emine Ülker Tarhan 47, Özgür Özel 46 oy aldı. CHP üç grup başkanvekilinden biri olan Muharrem İnce’nin ise 39 oyda kalması dikkat çekmiş, İnce’yi 37 oyla Hurşit Güneş izlemişti.

MUHARREM İNCE'YE OY ŞOKU

Muharrem İnce'nin az oy alması dikkat çekmiş ve beşinci tura kalmıştı. Beşinci turda ancak Emine Ülker Tarhan ve Özgür Özel'in adaylıktan çekilmesiyle salt 68 oy alan Muharrem İnce yeniden Grup Başkan Vekilliğine seçilmişti.

Peki, Özgür Özel ve Emine Ülker Tarhan adaylıktan neden çekildiler?

CHP kulislerinde konuşulan iddialara göre aslında dün yaşanan seçim bir yandan ulusalcı-yenilikçi çekişmesiydi. Turların yenilenmesine rağmen oylarda bir değişme olmaması nedeniyle Özgür Özel ve Emine Ülker Tarhan adaylıktan çekildiler. Bu olayın aslında basına da yansıyan bölümü.

Aldığım bilgilere göre, Muharrem İnce ve Güldal Mumcu'nun isminin öne çıkması beklenmiyordu. Grup Başkan Vekilliğine gelecek isim Emine Ülker Tarhan olarak planlanmasına rağmen, Özgür Özel'in adaylıktan çekilmesiyle Muharrem İnce'nin oylarının artacağı hesaplanınca Emine Ülker Tarhan'ın adaylıktan çekilmesi yönünde baskı gördüğü konuşuluyor. Tarhan'ın çekilmesi Mumcu'ya yaradı, zira CHP'nin parti tüzüğünde kadın kontenjanı var. Kontenjanın bu seçimde uygulanması her ne kadar beklenmese de iki kadının birden seçilmemesi CHP için bir eleştiri olabilir düşüncesiyle Emine Ülker Tarhan adaylıktan çektirilerek, oylarda Kamer Genç'in bile gerisinde olan Güldal Mumcun'nun yeniden Meclis Başkan Yardımcısı olması sağlandı.

Emine Ülker Tarhan için konuşulan bir diğer çekilme nedeni ise, CHP'den zihniyet olarak biraz daha uzak olmasıyla bağdaştırılıyor. Ocak 2013'te CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in "Kürtlerle Türkler eşit değildir" sözlerinden sonra İşçi Partisi'ne geçecek milletvekilleri listesinde adının geçmesi de bu kanıyı doğrular nitelikte. Sonuç olarak, Emine Ülker Tarhan adaylıktan çektirildi diyebiliriz.

ÖZGÜR ÖZEL "KIYAK" YAPTI

Özgür Özel'in aldığı oylarla önde giderek sürpriz yapmasına rağmen çekilmesinin nedeni olarak twitter gösteriliyor. Twitter'da CHP ve Muharrem İnce ile ilgili yazılan alaycı twitlerin olduğu ve Özel'in, "Ben partimi twitterda tartıştırmam" diyerek çekildiği söyleniyor. Özel'in turlarda oy oranı değişmeyince, "inatçılık yapmaya gerek yok, bu gidişle turlar uzayacak oylar değişmeyecek" dediği de konuşulanlar arasında.

MUHARREM İNCE İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Seçimlerin en büyük sürprizi ise Muharrem İnce'nin aldığı oy sayısı. CHP kulislerinde, Muharrem İnce'nin kendisinin de bu duruma çok şaşırdığı ve sinirlendiği söyleniyor. Özgür Özel ve Emine Ülker Tarhan'ın çekilmesinden sonraki beşinci turda, diğer adaylardan gelen oylarla yeniden Grup Başkan Vekili seçilen İnce'nin bu durumdan oldukça rahatsız olduğu konuşuluyor. Kulislerde "karizması çizildi" diye konuşulan İnce'nin bu seçimle ilerde Genel Başkan Adaylığı'na karşı parti içerisinde etkisiz hale getirildiği dilelndiriliyor. Eğer Muharrem İnce, yüksek oyla seçildeydi, Genel Başkanlığa oynayacağı da kuliste en çok konuşulan konulardan biri.

Seçim sırasında "Çekileceğim" diyerek tepkisini dile getirdiği söylenen Muharrem İnce'nin seçim sonrasında da yakın çevresine bu sözlerini tekrarladığı ve Grup Başkan Vekilliği'nden çekileceği konuşuluyor.

Konuyla ilgili olarak ulaşmaya çalıştığım Muharrem İnce'ye ulaşamadığım için kesin bir yargıdan bahsetmek mümkün değil elbette ama CHP kulisi bu iddialarla çalkalanıyor.