BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Monsanto'ya 80 milyar dolarlık kanser cezası

ABD'nin California eyaletinde tarım alanında üretici olan Monsanto'nun, Türkiye'de de kullanılan Roundup ismli lacının kansere neden olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

The Guardan'da yer alan habere göre; Roundup ilacının kansere yol açmada önemli bir faktör olduğunu ve şirketin sorumlu olduğunu belirleyen San Francsco Yüksek Mahkemesi jüri, Monsanto'yu 80 milyon dolar cezaya çarptırdı.

Davacı 70 yaşındaki Edwin Hardeman'ın yaban otla mücadelede 25 yıl boyunca Roundup kullandığı kaydedilmşti. Jüri, Roundup tarım lacının Non-Hodgkn (lenfatk sisteminin kötü huylu bir hastalığı) lenfomaya neden olmasında önemli bir faktör olduğunu açıkladı.

9 binden fazla davası var
Jüri, Roundup’ın tasarımının kusurlu olduğuna, üründe yeterli kanser uyarısı bulunmadığına ve Monsanto’nun Edwin Hardeman’ı non-hodgkn lenfoma riskine karşı uyarı konusunda ihmallerinin olduğu kararını verdi.
80 mliyon dolar tazmnat ödemeye mahkum edilen firma, davayı temyize
götüreceklerin açıkladı. ABD'de Roundup'ın kansere neden olduğu iddasıyla 9 binden fazla benzer dava olduğu açıklandı.

Monsanto'nun sicili kabarık
Monsanto, Califorina eyaletinde şirketin yaban otları için kullanılan ilaçlarındaki glfosat maddesi yüzünden kansere yakalandığını söyleyen başka bir kişiye de 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilimişti.

Eski bir okul bahçıvanı olan Dewayne Johnson, yıllar boyunca yaban otlar için Ranger Pro türü ilaçlar kullanmış ve 2014'te lenf kanserne yakalandığını söyleyerek şirkete dava açmıştı. Jüri, Monsanto'nun Türkiye'de de satılan Roundup ve Ranger Pro adlı laçlarının kansere yol açtığını bilmesne rağmen tüketicileri uyarmadığına hükmetmişti.

Öte yandan Monsanto, hakkında halkın kansere ve çeşitli hastalıklara yakalanmasını bilerek sağladığı, ayrıca bir ilaç firması da olduğu belirtiliyor