BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.438,69
HABER /  GÜNCEL

Moldova'daki seçimde AB yanlıları önde

Genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre AB'ye üyeliği destekleyen partiler, Rusya ile daha yakın ilişkiler kurmayı hedefleyen partilerden daha çok oy aldı. Liberal Demokrat Parti lideri, "Moldova kukla devlet olmayacak" dedi.

Abone ol

Moldova'da "Avrupa Birliği'ne (AB) karşı Kremlin" tartışmasına dönen genel seçimlerde zafer ilan eden taraf AB yanlısı partiler oldu.

Yüzde 90'a yakını sayılan oyların yüzde 44,4'lük bölümünü AB yanlıları alırken, Rusya yanlısı iki partinin oyu toplamda yüzde 39,5'te kaldı.

Ancak seçimde en yüksek oy oranına ulaşan parti, aldığı yüzde 22'lik oy oranıyla Rusya yanlısı Sosyalist Parti oldu.

İkinci sırada ise AB'ye üyeliği destekleyen Liberal Demokratik Parti yer aldı.

Moldova'nın doğusunda Ukrayna'dakine benzer Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların hakimiyeti bulunuyor.

Sosyalistlerden sürpriz

Moldova seçimlerini takip eden analistler Sosyalistlerin beklenenden çok daha iyi bir performans gösterdiğini belirtiyor.

Bu sürprize etki eden en önemli gelişmelerden birisinin ise genel seçimlerden sadece bir gün önce Moldova Anayasa Mahkemesi'nin bir diğer Rusya yanlısı parti olan Partia'yı yasaklaması olduğu belirtiliyor.

Patria'nın yasaklanma gerekçesi "yurtdışından yasadışı yollarla finansman sağlamak" olarak açıklanmıştı.

Mahkeme kararının ardından Patria lideri Renato Usatii Moskova'ya kaçmış ve partisi hakkındaki tüm iddiaları da reddetmişti.

Seçim boykotu

Her ne kadar seçim öncesinde taraflar AB ve Rusya yanlıları arasındaki sıcak tartışmaları takip etse de seçime katılım oldukça düşük kaldı.

Pazar günü sandığa giden seçmenlerin oranı yüzde 56'nın da altındaydı. Moldova'da 2,7 milyon seçmen bulunuyor.

Katılım oranının düşük kalmasının en önemli nedeni ise Trans Dinyester bölgesindeki ayrılıkçı Rusya yanlılarının seçimi boykot etmesi oldu.

'Kukla devlet olmayacağız'

Resmi olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşan Liberal Demokrat Parti lideri Vlad Filat, "Moldova bağımnsız bir devlet olarak yoluna devam edecek. Kimsenin kukla devleti olamayız" dedi.

AB 2005'ten bu yana Moldova ile ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor. Ancak birlik şu ana kadar Moldova'ya aday ülke statüsü verilmiş değil. AB ve Moldova'nın ilişkileri daha çok ekonomik işbirliğine dayanıyor.