BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,77
ALTIN 2.478,64
HABER /  SEÇİM

Mitinglerin seçim sonuçlarına etkisi Adil Gür açıkladı

A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür, seçim mitinglerinin partilerin oy oranları üzerine etkilerini değerlendirdi.

Abone ol

Seçim mitingleri seçmenin kararında ne kadar etkili oluyor?

Milliyet gazetesi yazarı Tunca Bengin bu soruyu Kamuoyu araştırmacısı Adil Gür'e sordu.

Gür'e göre, "Mitinglerin sandığa etkisi çok az" nedeni ise "Seçmenin yüzde 90'ından daha fazlası sandığa üç ay kala zaten kararını vermiş durumda."

Peki partiler neden bu denli büyük mitingler düzenliyor. Adil Gür'e göre mitinglerin asıl hedef kitlesi partilerin kendi teşkilatları.

İşte Adil Gür'ün seçim mitinglerine ilişkin yorumları... 

"Mitinglerin sandığa etkisi çok az. Güç algısı açısından önemli ama İstanbul'da milyonlar toplandı diye bir partinin oyu Türkiye genelinde 2-3 puan yükselmez ya da miting çok soluk geçti diye bir kaç puan düşmez. Hatta bu gezen arabalar bağırtılar, çağırtılar asılan seçim afişleri çevre ve gürültü kirliğinden başka bir işe yaramıyor. Çünkü seçmenin yüzde 90'mdan daha fazlası sandığa üç ay kala zaten kararını vermiş durumda.

İstanbul'da (x) parti milyon kişi toplamış diye seçmenin tavrı değişmez. O nedenle de bu mitingler seçmenden çok siyasi partilerin birbirlerine karşı ya da örgütlerine dönük mesajlar içeriyor. Yani partilerin örgütlerine moral veriyor, daha fazla çalışmalarına, seçim kampanyasına asılmalarına neden oluyor. Sandığa sahip çıkma konusunda motivasyon sağlıyor..."