BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.435,46
HABER /  GÜNCEL

MİTi konuşturtan o rapor

MİT hiç böyle konuşmamıştı. Müsteşar Emre Taner'i farklı bir üsluba yönelten o raporun satırbaşları şöyle:

Abone ol

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Emre Taner'in MİT'in 80'inci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamanın perde arkası aralanıyor. Akşam gazetesinden yer alan habere göre Türkiye'ye yönelik olası risklere dikkat çekilen raporun, özet halinde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'a da gönderildiği bildirildi. Raporun satır başları özetle şöyle:

PKK’NIN HEDEFİ: Sözde ateşkes kararı alan PKK, 2007 yılı ile başlayan süreçte ulusal devleti hedef alan girişimlerini artıracak. Örgüt radyo başta olmak üzere tüm imkanları kullanmak için yoğun çaba harcıyor. AB merkezli bazı kuruluşlar PKK'ya bu konuda destek sağlıyor.

AÇIK PROPAGANDA: Irak yönetimi ve yerel güçler terör örgütünün hareketlerinin kısıtlanmasına yönelik etkin bir adım atmadı. PKK'ya bağlı sivil kuruluşlar Kuzey Irak'ta etkin bir şekilde örgüt propagandası yürütüyor.

AĞIR SİLAHLARI VAR: Terör örgütü ülkedeki yönetim boşluğundan istifade ederek, savaş sonrasında özellikle ağır silah alımına büyük önem verdi.

TÜRKİYE OYALANIYOR: ABD ve Irak, PKK ile mücadele konusunda yeterli adımları atmıyor ve Türkiye'yi oyalıyor. Irak yönetimin söz vermesine karşılık, gerekli ve yeterli sınır güvenliği sağlanamadı. Savaş sonrası yaşanan gelişmeler Irak’ı federal bir yapıya götürüyor. Bu konuda en yoğun ilerleme Kürtler ve Şiiler tarafından sağlanmış durumda.

KERKÜK: Şehir, 2003 haziran ayından bu yana yoğun bir göçe maruz kaldı. Nüfusa kayıtlı olmayan binlerce peşmerge bölgeye yerleştirildi.

REFERANDUM: Kerkük'ün demografik yapısı tamamiyle değişmiş durumda. Yerel güçlerin Kerkük'ü Kürt şehri olarak tanımlaması sorunun çözümünün önündeki en büyük engel. 2007 sonunda yapılacak referandum ertelenmeli.

TÜRKMENLER: 200 bin Türkmen, Kerkük ve Telafer'den göç etmek zorunda kaldı. Türkmenlere yönelik fişleme işlemi sürüyor.

PETROL YASASI: Irak Bölgesel Yönetimi tarafından hazırlanan petrol yasası, Musul-Kerkük petrollerinin kullanımı konusunda yeni uygulamaları içeriyor. Bu yasa ile bölgesel yönetim petroller üzerinde denetim kurmayı hedefliyor.