BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.429,70
HABER /  GÜNCEL

MİT Yasası'nda ilk adım tamam

Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, soruşturmalarının Başbakanın iznine bağlanmasını öngören kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

Abone ol

TBMM Adalet Komisyonu, MİT mensupları veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçlarla ilgili soruşturmalarının Başbakanın iznine bağlanmasını öngören kanun teklifini kabul etti.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in hazırladığı teklif, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik yapıyor.

Teklife göre, MİT mensuplarının veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlar sebebiyle haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlı olacak.

Bu kişilerin, CMK'nın 250. maddesinin 1. fıkrasına göre kurulan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında yapılacak soruşturmalar da Başbakanın iznine bağlanacak.

Komisyonda, Başbakanın iznine bağlı olması hükmünün, devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da uygulanmasına ilişkin teklife geçici madde eklendi.

Geçici madde gerekçesinde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 26. madde kapsamındakiler hakkında başlamış olan soruşturmalar ve kovuşturmalar hakkında intikal hukuku açısından doğabilecek duraksamalara açıklık getirilmesi amacıyla önergenin verildiği belirtildi.