BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94
HABER /  GÜNCEL

Mısırlı blogcuya hapis cezası

Mısır'da bir askeri mahkeme silahlı kuvvetleri eleştirdiği gerekçesiyle bir blog yazarını, üç yıl hapse mahkum etti.

Abone ol

Mısır'da bir askeri mahkeme silahlı kuvvetleri eleştirdiği gerekçesiyle bir internet eylemcisini üç yıl hapse mahkum etti.

Meykel Nebil Sanad, geçen ay, bloglarında ordunun hükümet aleyhtarı protestolarda oynadığı rolü eleştirdiği için tutuklanmıştı.

26 Yaşındaki Nebil Sanad'ın, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana hapsedilen ilk blogcu olduğu sanılıyor.

Demokrasi eylemcileri, Mübarek döneminde yapıldığı iddia edilen insan hakları ihlallerinden uzaklaşılmaya çalışılan bir dönemde böyle bir mahkemenin gerçekleşmesini tehlikeli bir gelişme olarak değerlendiriyorlar.

Meykel Nebil Sanad'ı temsil eden avukatlar, askeri mahkemenin davayı ele alma şeklini de eleştirdi.

Arap İnsan Hakları Enformasyonu Grubu'na başkanlık yapan avukat Cemal Eyd, "Şok içindeyiz. Zira dün bize, kararın Salı günü verileceği söylendi. Bu yüzden de aile ve avukatlar ayrıldı. Ama daha sonra mahkeme kararını açıkladı." dedi.

Eyd, mahkemenin adil olmadığını, zira Nebil Sabad'ın bloglarının içeriğini bir ele almadığını kaydetti.

Cemal Eyd, mahkeme yargıcına kararı geri alıp Nebil Sabad'ı serbest bırakması için başvuruda bulunacağını bildirdi.

Geçen hafta Human Rights Watch - İnsan Hakları İzleme Örgütü, blog yazarı Nebil Sanad hakkındaki iddialardan vazgeçilmesi çağrısında bulunmuştu.

Mısır'da Yüksek Silahlı Kuvvetler Kurulu'nun Hüsnü Mübarek'in iktidardan devrilmesi ardından yönetimi eline almasından bu yana, ilk kez bir askeri mahkeme bir blog yazarını yargılıyor.