BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Milli piyangoya vergi ayarı

6009 sayılı Torba kanunuyla birlikte Milli Piyango ve şans oyunlarını yapabilmeleri için özel sektörün önü açıldı.

Abone ol

6009 sayılı Torba kanunuyla birlikte Milli Piyango ve şans oyunlarını yapabilmeleri için özel sektörün önü açıldı. Ayrıca, daha önce yıllık 50 bin TL’yi aşan ücretlere yüzde 35 vergi oranı uygulanırken, bu tutarın 76 bin 200 TL’ye yükseltildi. Öte yandan kanunla birlikte vergide özel usulsüzlük cezasının üst sınırı bir takvim yılı içinde toplam 770 bin TL ile sınırlandırıldı.

Cumhurbaşkanı tarafından Başbakanlığı gönderilen ve Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan 6009 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la birçok değişikliğe gidildi. Milli Piyango İdaresi şans oyunlarının düzenlenmesiyle ilgili iş ve hizmetlerin tamamını veya bir kısmını özel hukuk sözleşmeleriyle Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş anonim şirketleri yapabilecek.

VERGİ DİLİMLERİ YENİDEN BELİRLENDİ

Yeni düzenlemeyle birlikte gelirler vergisi dilimleri yeniden belirlendi. Yapılan yeni düzenleme ile ücret gelirlerinde uygulanması öngörülen yüzde 35 oranı ile ilgili başlangıç tutarı, diğer gelir gruplarına uygulanan tutardan farklı hale getirildi. Böylece daha önce yıllık 50 bin TL’yi aşan ücretlere yüzde 35 vergi oranı uygulanırken, bu tutarın 76 bin 200 TL’ye yükseltildi.

Buna göre uygulanacak vergi dilimleri şöyle:

“- 8 bin 800 TL’ye kadar olan gelirler yüzde 15,

- 22 bin TL’nin 8 bin 800 TL’si için bin 320 TL, fazlası yüzde 20,

- 76 bin 200 TL’nin 22 bin TL’si için 3 bin 960 TL, fazlası yüzde 27,

- 76 bin 200 TL’den fazlasının 76 bin 200 TL’si için 18 bin 594 TL, fazlası yüzde 35.”

ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASININ ÜST SINIRI 770 BİN TL’Yİ GEÇEMEYECEK


Kanunla birlikte, bir takvim yılı içinde kesilecek toplam özel usulsüzlük cezasının üst sınırı 770 bin TL’yi geçemeyecek.

YABANCI EŞİTLENİYOR

Tasarıyla, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği, yabancıların Türkiye’deki menkul kıymet ve sermaye piyasası getirilerine uygulanacak oranla ilgili düzenleme de yer alıyor. Buna göre, daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10 oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı arasındaki fark kaldırılacak.

BANKALARIN DEĞERLEME FARKLARI AYRI BİR HESAPTA İZLENECEK

Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının değinmesi nedeniyle Bankanın aktifindeki ve pasifindeki dövizlerin, efektiflerin ve yabancı para cinsinden diğer varlık ve yükümlülükler ile altınların değerlemesi sonucu oluşan değerleme farkları ayrı bir hesapta izlenecek. Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının değişmesi nedeniyle Bankanın aktifindeki ve pasifindeki dövizlerin, efektiflerin

ve yabancı para cinsinden diğer varlık ve yükümlülükler ile altınların değerlemeye tabi tutulması sonucu Banka lehine oluşan gerçekleşmemiş değerleme farkları, değerlemenin yapıldığı dönem kazancına dahil edilmez ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınmayacak. Banka aleyhine oluşan gerçekleşmemiş değerleme farkları ise değerlemenin yapıldığı dönem kazancından düşülmeyecek ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacak. Banka aleyhine oluşan gerçekleşmemiş değerleme farkları ise değerlemenin yapıldığı dönem kazancından düşülmeyecek ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacak.

YATIRIM İNDİRİMİ İSTİSNASI VERGİ MATRAHININ YÜZDE 25’İNİ AŞMAYACAK

Kanunla birlikte yatırım istisnasından yıl sınırlaması olmaksızın yararlanılmaya devam edilmesi sağlanırken, vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutarın ilgili kazanç tutarının yüzde 25'ini aşmayacak. Kalan kazanç üzerinden yürürlükteki vergi oranına göre vergi hesaplanacak.

YANILMA HALLERİNDE CEZA UYGULANMAYACAK

Yetkili makamların mükellefin kendisine yazıyla yanlış izahat vermiş olmaları veya bir hükmün uygulanma tarzına ilişkin bir içtihadın değişmiş olması halinde vergi cezası kesilmeyecek ve gecikme faizi hesaplanmayacak. Bir hükmün uygulanma tarzı hususunda yetkili makamların genel tebliğ veya sirkülerde değişiklik yapmak suretiyle görüş ve kanaatini değiştirmesi durumunda oluşan yeni görüş ve kanaate ilişkin tebliğ veya sirküler yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olacak. Bu tebliğ ve sirküler geriye dönük olarak uygulanamayacak.

MÜKELLEFLER YAZILI İZAHAT İSTEYEBİLECEK

Mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığından veya bu hususta yetkili kılınan makamlardan, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddütlü gördükleri hususlar hakkında yazıyla izahat isteyebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, kendisinden istenecek izahatı özelge ile cevaplandırabileceği gibi, aynı durumda olan tüm mükellefler bakımından uygulamaya yön vermek ve açıklık getirmek üzere sirküler de yayımlayabilecek. Sirküler ve özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde, Gelir İdaresi Başkanı veya tevkil edeceği bir başkan yardımcısının başkanlığında en az üç daire başkanından müteşekkil bir komisyon marifetiyle oluşturulacak. Sirküler ve vergi mahremiyetine ilişkin hükümler göz önünde bulundurulmak şartıyla özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığınca internet ortamında yayımlanacak.

ÖZELGE TALEBİ İÇİN HARÇ YATIRILACAK

Vergi Usul Kanununa tabii şirketler, vergi durumları konusunda ve tereddüt ettikleri konularda Maliye Bakanlığı ve Bakanlığın yetkili kıldığı makamlardan izahat istemeleri karşılığında belli miktarda harç yatırmak zorunda kalacaklar. Özelge taleplerinde sermaye şirketlerinden 2 bin TL, Gelir veya Kurumlar Vergisi’nin dar mükelleflerinden bin 500 TL, sermaye şirketleri dışındaki 1’inci sınıf tüccardan ve serbest meslek erbabından bin TL, 2’inci sınıf tüccardan ise 200 TL harç alınacak.

DAMGA VERGİSİ

Finansman şirketlerince kullandırılacak kredilerle, ekici ve alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı sözleşmelerin de Damga Vergisi Kanunu kapsamına alınacak. Tüketici kredilerinin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna tutulacak.

MATRAH TAKDİRİ İÇİN ZAMANAŞIMI SÜRESİ YENİDEN BELİRLENDİ

Anayasa mahkemesince iptal edilen düzenleme yerine, matrah takdiri için takdir komisyonuna başvurulmasında zamanaşımının durmasına yönelik süre bir yılla sınırlandırıldı. Şu kadar ki, vergi dairesince matrah takdiri için takdir komisyonuna başvurulması, zamanaşımını durduracak. Duran zamanaşımı mezkûr komisyon kararının vergi dairesine tevdiini takip eden günden itibaren kaldığı yerden işlemeye devam edecek. Ancak işlemeyen süre her hâl ve takdirde bir yıldan fazla olamayacak.

ELEKTRONİK ORTAMDA DA TEBLİGAT YAPILABİLECEK

Tebligat Kanunu’nda sayılan usullere bağlı kalmaksızın tebliğe elverişli elektronik adres aracılığıyla elektronik ortamda da tebligat yapılabilecek. Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili olarak her türlü altyapıyı kurmaya ve kurulmuş olanı kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye, ayrıca buna ilişkin usul ve esasları düzenlemeye yetkili olacak.

YAZILI SUÇLAR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA BİLDİRİLECEK

Yaptıkları inceleme sırasında 359 uncu maddede yazılı suçların işlendiğini tespit eden maliye müfettişleri, hesap uzmanları ile bunların yardımcıları ve gelirler kontrolörleri ile stajyer gelirler kontrolörleri tarafından ilgili rapor değerlendirme komisyonunun mütalaasıyla doğrudan doğruya ve vergi incelemesine yetkili olan diğer memurlar tarafından ilgili rapor değerlendirme komisyonunun mütalaasıyla vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlık tarafından keyfiyetin Cumhuriyet başsavcılığına bildirilmesi mecburi olacak.

YMM’LERİN TASDİK İŞLEMLERİ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK

Yeminli Mali Müşavirlerin (YMM) tasdik işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirmeye ve tasdike konu işlemleri mükellef gurupları, faaliyet ve tasdik konuları itibariyle ayrı ayrı belirleyebilecek ve uygulayabilecek.

VERGİ İNCELEMESİ

Kanunla birlikte, vergi incelemeleri yeni esaslara bağlanacak. Vergi incelemeleri, “tam” veya “sınırlı inceleme” olarak iki gruba ayrılırken, bu incelemelerin kapsamı yeniden tanımlanacak. Ayrıca, vergi incelemesine yetkili olanlarca yapılacak incelemelerin, Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan yıllık vergi inceleme ve denetim planına uygun olarak yerine getirilmesi hükme bağlanacak. Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından yapılacak tam ve sınırlı vergi incelemelerinin kapsamı, vergi incelemesine tabi tutulma bakımından birinci sınıf tüccarların yıllık iş hacimleri, aktif ve öz sermaye büyüklükleri esas alınarak gruplara ayrılması ve yapılacak bu gruplamaya bağlı olarak vergi incelemesine alınma bakımından asgari süreler getirilmesi ile bu hususlara dair diğer usul ve esaslar, Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulunun önerisi üzerine Maliye Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

DENETİM KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURULACAK

Bakanlığın vergi inceleme ve denetim amaçlarına ulaşmasını sağlamak, vergi inceleme ve denetimleri ile raporlamaya ilişkin standart, ilke, yöntem ve teknikleri geliştirmek, inceleme ve denetim rehberleri hazırlamak, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların uyacakları etik kuralları belirlemek, vergi inceleme birimleri arasında koordinasyonu, bilgi akışını ve uygulama birliğini temin etmek, Bakanlığın vergi inceleme ve denetim birimlerinin uygulayacağı yıllık vergi inceleme ve denetim planını hazırlamak ve uygulamayı izlemek üzere Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturulacak.