BIST 9.560
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.487,52
HABER /  SAĞLIK

Mide kanserine neden oluyor

Domuz eti ve işlenmiş et yiyenlerin mide kanserine yakalanma riski çok daha fazla.

Abone ol

Dünya Kanser Araştırma Fonu'nun araştırmasına göre, domut eti yiyenlerin mide kanserine yakalanma riski, yemeyenlere oranla çok daha fazla. Mide kanserini tetikleyen diğer en önemli etken ise, şişmanlık. 

The Telegraph'ın haberine göre, İngiltere'de her yıl 7 binden fazla insan mide kanserine yakalanıyor. Üstelik bunlardan 5 bine yakını, hayatını kaybediyor. Mide kanseri, çoğu hasta tarafından, vücudun hemen hemen tamamına yayıldıktan sonra fark ediliyor. Hastalıkla ilgili çarpıcı bir gerçek daha var: Erkeklerin mide kanserine yakalanma oranı, kadınların oranını ikiye katlıyor ve tehlike çemberi özellikle orta yaşlıları içine alıyor. 

Mide kanserine yakalananların çoğu, işlenmiş et yemeyi alışkanlık haline getirmiş durumda. Riski arttıran yiyecekler arasında salam ve sosis gibi örneklerin de yer aldığı araştırmada, domuz eti birinci sırada. Sağlıksız beslenmeyi yaşam tarzı haline getirenleri bekleyen diğer tehlike de, bağırsak kanseri. 

Ve mide kanserini güçlü bir şekilde tetikleyen son faktör: Alkol. Günde 3 ya da daha fazla kadeh alkol alan kişiler, işlenmiş et yiyen ve şişmanlık sınırında olanlar kadar risk altında. 

10'a yakın kanser türünden korunmak için izlenebilecek en kolay yöntem ise, bir porsiyon meyceyi günlük beslenmenin bir parçası haline getirmek.