BIST 9.485
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,71
HABER /  POLİTİKA

MHPyi şaşırtan anket

Doğu illerinde bir anket yapıldı. Gözden kaçırıldı. Önemli sonuçlar çıktı.

Abone ol

Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Kurumu Metropoll’un Gabar ve Dağlıca saldırılarının ardından Ekim ayı içinde gerçekleştirdiği kapsamlı bir araştırma var: Terör ve Kürt sorununa sosyolojik bakış.

Araştırma Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Batman, Şırnak illerinde toplam 1079 katılımcı üzerinde yapılmış.

Çünkü sonuçlarından biri MHP'lileri kızdıracak türden. Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar, araştırmayı yapan Prof. Dr. Özer Sencar’a bu durumu sordu. Verdiği cevap ilginçti:

"Her 3 MHP’liden 2’sinin eşi MHP’ye oy vermiyor. Araştırmalarımızdan çıkan sonuç böyle. Ben bunu MHP’lilere söylediğimde inanmıyorlar, ‘Mümkün değil’ diyorlar."

Halkın yönü Ankara Erbil değil

Araştırmaya katılanların ezici çoğunluğu DTP'nin kendilerini temsil etmediğini düşünürken, PKK'yı terör örgütü olarak görenlerin oranı yüzde 52.1 oldu.  "Kuzey Irak'ta bir Kürt Devleti kurulsa gider misiniz?" sorusana ise yüzde 99'u hayır dedi.


Siirt, Şırnak, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Hakkari, Bitlis, Muş, Van, Tunceli, Bingöl ve Ağrı'da 1 - 3 Kasım tarihleri arasında bin 79 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmaya katılanlara kendilerini nasıl tanımladıkları, hayatlarından memnun olup olmadıkları, PKK'ya bakışları, sınır ötesi operasyonla ilgili görüşleri ve siyasi tercihleri soruldu.

KUZEY IRAK'TA KÜRT DEVLETİ KURULSA GİTMEM

Ankette Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulduğunda yaşamak için oraya gitmeyi düşünenlerin oranı sadece yüzde 1 çıktı.

"Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasını nasıl karşılarsınız?" sorusuna katılımcıların yüzde 64.5'i "olumsuz" cevabını verdi.

 

DTP PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETMELİ

Araştırmaya katılanlar DTP'nin PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmesi gerektiğine inanıyor. "DTP'nin PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmesi gerektiği görüşüne katılıyor musunuz?" sorusunu 'Evet' diye cevaplayanların oranı yüzde 52.5 oldu. Hayır diyenler 29.4'te kaldı.


DTP KÜRTLERİ TEMSİL EDİYOR MU?


DTP'nin Kürtleri temsil edip etmediği sorusuna 'evet' diyenler yüzde 38.6'da kalırken, “Hiç temsil etmiyor” diyenlerin oranı yüzde 35.1 oldu. “Yeterince temsil etmiyor” diyenlerin oranı ise yüzde 10.2. DTP'nin Kürtleri temsil etmediğini düşünenlerin oranı ise toplamda yüzde 45.3'ü buldu.

KÜRTLERE AYRIMCILIK YOK

"Son saldırılarla birlikte Kürtlere karşı bir ayrımcılığın yaşanacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 64.7'si "hayır, yaşanmaz" yanıtını verdi. Yüzde 12.9'u 'kısmen' 15.3 ise 'evet' cevabını verdi.

KÜRT-TÜRK ÇATIŞMAZ

Bölge halkı sınır ötesi bir operasyonun Türk-Kürt çatışmasına yol açacağına inanmıyor. Operasyon sonucunda Türk-Kürt çatışması olmayacağını düşünenlerin oranı yüzde 49.2, "evet, kesinlikle olur" diyenlerin oranı ise sadece yüzde 25.5.

OPERASYON YAPILMALI

PKK terörünü önlemek için Kuzey Irak'a yapılacak bir askeri operasyona bölge halkı "evet" dedi. "Türkiye Kuzey Irak'a bir operasyon düzenlemeli midir?" sorusuna verilen cevaplar içinde ilk sırayı yüzde 51.5 ile "evet, düzenlemelidir" seçeneği aldı. Buna karşılık askeri operasyonun teröre karşı çözüm olacağına katılımcıların yüzde 40.1'i inanmadığını söyledi.

HEDEF PKK'LI TERÖRİSTLER

Muhtemel bir sınır ötesi operasyonda Türkiye'nin hedefinin ne olması gerektiği sorusuna verilen cevaplar ise şaşırttı. Soruya katılımcıların yüzde 44.8'lik çoğunluğu "sadece PKK'lı teröristler" cevabını verirken, ikinci sırada yüzde 32.3 ile "Kuzey Irak Kürt yönetimi ile PKK'lı teröristler" seçeneği yeraldı.