BIST 9.625
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.496,86
HABER /  GÜNCEL

MHPli generaller kızgın

MHP'li generaller hükümetin ve TSK'nın kararlarını eleştirdi. Ne dediler?

Abone ol

MHP İzmir Milletvekili emekli Tümgeneral Erdal Sipahi ve MHP Adana Milletvekili emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan, sınır ötesi operasyon için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) siyasi direktif veren hükümeti, "Mehmetçiği teröristin yanı sıra karla savaştıracaklar" sözleriyle eleştirdi.

TBMM'de reddedilen 1 Mart tezkeresinin kabulü halinde Irak'a gidecek Türk askerlerinin komutasını üstlenmesi beklenen Sipahi, emekli olduktan sonra MHP'den politikaya atıldı.

GEÇ KALINDI

Sipahi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Kasım itibarıyla TSK'ya sınır ötesi operasyon için yetki verildiğini açıklamasını, "Başbakan'ın kar duasına çıktığı anlaşılıyor" sözleriyle değerlendirdi. TBMM'nin hükümete verdiği yetki tezkeresinin üzerinden 43 gün geçtiğini anımsatan Sipahi, "TSK'ya bu direktifin verilmesi için bu kadar zaman beklenmesi, bir yerlerden icazet alındığının göstergesidir. Başta ABD olmak üzere peşmergenin insafına bırakılmış içi boşaltılmış, geç kalınmış bir direktiftir" dedi.

KARA HAREKATI İÇİN TABİAT ENGEL

Genelkurmay'a gönderilen direktif metninin içinde siyasi amacın yanı sıra yapılacak operasyonunun sınırlarına ilişkin ana hatların bulanması gerektiğini dile getiren Sipahi, "En azından TSK'nın hangi noktalara kadar inebileceğine ilişkin koordinatlar mutlaka bellidir" diye konuştu. Sipahi, şunları söyledi:

"Hükümet, direktifini kasım sonunda vererek bir anlamda TSK'nın elini kolunu bağlamıştır. Mehmetçiği PKK'nın yanında karla, zor tabiat koşullarıyla da savaşmaya zorluyorlar. Bazı bölgelerde kara harekâtı için ciddi tabiat engelleri vardır. O bölgeleri bilen bilir. Teröristler inlerine çekilmiş veya karlar eriyinceye kadar köylere inmiştir."

ÜST KURMAK İÇİN OLABİLİR

Atılgan ise direktifte; operasyonun hedefi, çapı, katılan kuvvetler, dost kuvvet olup olmayacağı, süresi gibi unsurların olması gerektiğini anımsattı. Atılgan, "Irak'tan sızmaları engelleyecek üsler kurmak şeklinde de direktifin çerçevesi belirlenmiş olabilir. Böylece önümüzdeki bahar mevsimindeki girişleri engellemek için şimdiden önlem amacı güdülebilir. Nihayetinde direktif TSK ile birlikte hazırlanır" dedi. Atılgan şunları söyledi:

TERÖRİST KALMADI Kİ

"Kamplarda terörist kalmadı. Ya İran tarafına geçtiler ya da peşmerge kılığında şehirlere yayıldılar. Davul zurna ile geldik geliyoruz, yaptık yapıyoruz gibi bir usulle harekât yapılmayacağını herkes bilir. Türkiye'nin ki ona benzedi. Ama Türkiye'yi acemiler yönettiği için acemilerin verdiği siyasi direktif de ancak böyle olur. Acziyet içinde beklediler."