BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'den Erdoğan'a cevap gecikmedi!

Vural, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında yerel yönetim öne alınmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti'nin, yerel seçimlerin 27 Ekim'de yapılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçmesi için girişimde bulunması gerektiğini belirterek, ''5 günde bu anayasa değişikliğini gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz. 29 Mart'ta seçim yapsak bile AKP, bu konuda mutabakat aramalıdır'' dedi.

Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliğini bir kez daha görüşmek üzere Meclis'e iade etmesi gerekçesinin, doğru ve makul olduğunu söyledi.

YETERLİ ZEMİN VAR

TBMM'de, seçimlerin 27 Ekim'de yapılmasına ilişkin iradenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini ifade eden Vural, ''Cumhurbaşkanı'nın gönderdiği anayasa değişikliğini, komisyonda bugün olmazsa yarın görüşerek, cuma ve salı günleri oylamaları yapılarak, anayasa değişikliğini gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. TBMM zaten sabahlara kadar çalışıyor, çalıştığına göre bu değişikliği yapabiliriz. Bu iradenin tesisi için yeterli zemin var'' diye konuştu.

Vural, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Vural, AK Parti'nin, seçimi değil Türkiye'nin geleceğini düşünerek, bu konuda TBMM'de mutabakat araması gerektiğini belirtti. Vural, 27 Ekim'de planlanan yerel seçimlere, bu tasarıyla gidilmemesini istedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone'nin, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısına da değinen Vural, büyükelçinin ifadelerinin, milletin kafasını karıştırdığını kaydetti. Vural, Ricciardone'nin PKK'yı yönetenleri etkisiz hale getirmek için işbirliği önerdiklerini ancak Türkiye'nin ayak sürüdüğünü söylediğini ifade ederek, ''Bu nasıl model ortaklık, gaflettir anlayabilmiş değilim'' dedi.

OKULLARIN İSMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

Terörü etkisiz hale getirmek için iradenin bulunmadığını, mazeret üretildiğini, bunlara da milletin inanmasının sağlandığını savunan Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Telsizini yakalamayı biliyorsunuz da kendisini niye yakalayamıyorsunuz? Bulunduğu mağarayı yok edemiyor musunuz? PTT adres mi gönderecek? Kandil ile bir takım görüşmelerin olduğu kanaati oluşuyor. Oslo'da beraber oturduğunuz insanlar ne dağda ne mağaradaydı. Başbakan'dan 'Biz bunları bulduğumuz anda etkisiz hale getiririz' demesini beklerdim. Esad'a kükrüyorsun, Barzani'ye sus pus, Karayılan'a aciz. Başbakan sürekli bahane buluyor. Geline oyna demişler yerim dar demiş, yerini genişletmişler, bu sefer yenim dar demiş. Başbakan'ın yerini genişletiyoruz, yetkiyi genişletiyoruz, bu sefer de yenim dar diyor. Mazeret uydurma tekniğiyle terörle mücadele etmek mümkün değil. Niyet olması lazım. Abdesti şüpheli olanın namazı kabul olmaz. Niyet konusunda Hükümet'in sıkıntısı var. Barzani'yi şeref konuğu olarak ağırlarsanız, açılımla PKK taleplerini meşrulaştırırsanız, siz terörle mücadeleyi kamuflaj malzemesi, milletin gazını almak için kullanıyorsunuz demektir. Başbakan'ın bahanelerin arkasına saklanması, siyasi irade kararsızlığını koyuyor. Hükümet, bahane üretmekten ziyade terörü bertaraf etmeye yönelik çalışmalarda bulunsun.''

Vural, Van'da yıkılan Cumhuriyet, Atatürk, Kazım Karabekir isimli okulların isimlerin değiştirilmesini eleştirdi. Okulların yeniden yapılması için katkı sağlayanlara teşekkür eden Vural, ''Ancak para verdiniz diye bunların isimlerini silemezsiniz. O paraları, onların sayesinde kazanıyorsunuz. Keşke bu isimlere saygı gösterseydiniz, bu millet daha fazla sizi takdir ederdi. Verdikleri isimlerden vazgeçip, mevcut isimleri oralarda yaşatmak, bu millet için daha hayırlı olacaktır'' diye konuştu.

İRADEMİZİN ARKASINDAYIZ

Yerel seçimlerin, 27 Ekim yerine başka bir tarihte yapılmasına nasıl baktıklarının sorulmasına Vural, ''İrademiz ortada. İrademizin arkasındayız. MHP olarak, bu değişikliğin 27 Ekim'e kadar yapılma gayretinin gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İrademiz 27 Ekim. 20 Ekim veya 15 Ekim'e atabilirler, onunla ilgili bir şey söylemem mümkün değil. O konuda müracaat yok. 10 yıllık AKP iktidarından bir an önce kurtulmak istiyoruz onun için daha öteye atmak yerine 27 Ekim'de yapmayı tercih ediyoruz. MHP olarak, 5 günde bu anayasa değişikliğini gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz. CHP ve AKP'nin yapacağı görüşmeler, bu iradenin oluşmasına katkı sağlarsa, herhangi bir sorun olmaksızın rahatlıkla geçebilir. Koyun pazarlığı gibi olmaz, imzamız, irademiz, 360 kişinin oyu orada. 27 Ekim'e kadar 367 oyu sağlayarak, irade buluşmasına dönüştürmek mümkün olabilir. 29 Mart'ta seçim yapsak bile AKP, bu konuda mutabakat aramalıdır. 27 Ekim'in arkasındayız. AKP'nin, 27 Ekim'de olması için gerekli gayreti göstermesi, 27 Ekim'e kadar bu anayasa değişikliğin geçmesi için girişimlerde bulunması gerekir'' karşılığını verdi.

Vural, ''3 Kasım ya da 17 Kasım olursa?'' sorusu üzerine de ''Görelim mevlam neyler, neylerse güzel eyler'' dedi.