BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Meydanlar  sandık için gösterge mi?

Olsun, istedikleri kadar görmesinler, istedikleri kadar basın yoluyla karalama kampanyası yapıp, algı yönetiminde bulunsunlar, sonuçta kazanan yine Erdoğan yine bu ülke oluyor.

Bursa mitinginden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir mitingine, Ankara mitingine, İzmir mitingine ve Pazar günü de İstanbul Yenikapı mitingine katıldı.

Ankara, İzmir ve İstanbul mitinglerine Başbakan Binali Yıldırım’da eşlik etti. Bursa ve Balıkesir dışında “Evet Platformu” tarafından düzenlenen bu mitingleri TV’den canlı izledim.

CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir’de dahil olmak üzere meydanlar tıka basa dolu idi.

Hele hele en çok merak ettiğim Pazar günkü mitingin, 15 Temmuz tarihinden sonra 3 partinin  genel başkanını Cumhurbaşkanı ile birlikte  konuk eden Yenikapı ruhu olarak tarihe geçen o muhteşem  demokrasi  mitinginin kalabalığını yakalayıp yakalayamayacağı idi.

O günün ruhi durumu ile şartları farklı olduğu için o mitingi geçemedi ama,  kalabalığa da çok mu çok yaklaştı.

Haber sitelerinden de takip ettim. Bir milyonu aşkın insan alanı doldurmuş.

Gerçekten çok büyük rakam.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da yakışan bu.

Sevenleri yine kendisini yalnız bırakmadı ve yine kalabalık konusunda aldanmadı.

                     *****                       *****                      *****

Peki, meydanlar sandık sonuçları için gösterge mi?

Bu soruya çok değil 1 yıl öncesine kadar hiç düşünmeden “evet” derdim.

Gelişmiş ülkelerde siyasi parti ve halk oylaması toplantıları genelde salon toplantıları, TV programları ve sosyal medya üzerinden yürütülüyor. Sokaklar, alanlar, meydanlar bize has  bir seçim göstergesi.

Bir siyasi parti lideri ne kadar meydanı doldurabiliyorsa bilin ki sandıktan o kadar çok oy oranı ile çıkar.

Daha düne kadar illerin meydanlarındaki gösterge sandığın sonucunu vermiyor muydu?

AK Parti meydanlara çıktığı 2002 yılından bu yana  meydanları hiç boş bırakmadı ve  her seçim döneminde kendi izdiham rekorunu kendi kırdı. Sonucu da aynen sandığa yansıdı.

Sadece 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde meydanlar cılızdı. Ve bu durum biliyorsunuz ki sandıkta da  kendini gösterdi.

                      *****                        *****                           *****

Son dönemde ise durum aynı değil….

Sosyal medyanın yoğun şekilde yaşantımıza girdiği son bir yıl içinde artık meydanlar tam anlamıyla birebir gösterge olmaktan çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dışında ki onun konumu ve sevdalıları farklı olduğu için liderler için meydanı doldurup doldurmamak o kadar önemli değil. O yüzden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu işine de geldiği için miting yerine salan toplantıları ile gününü geçiriyor. Kaldı ki, seçim çalışmaları  ok değil birkaç yıl içinde tamamen salon toplantılarına dönecek.TV programları, sosyal medya da sesini daha çok kitlelere anında duyurabilme imkanı ortaya çıkacak ve meydanlar doğu kültürüne has bir olgu olarak kalacak.

Liderlerin propaganda çalışmalarında alana ne kadar insan topladıkları yerine seslerini ve mesajlarını kaç milyon insana duyurabildiği önem kazanacak.

                    *****                       *****                                *****

Gelelim, Yenikapı mitingine.

Başta da belirttim. Bir milyona yakın insanın katıldığı bu miting Cumhurbaşkanı Erdoğan  için  çok önemli. Alana gelmeden evvel kalabalığın üzerinde e helikopteriyle 2 tur atan Erdoğan  anlaşılan  kendine gösterilen ilgiden bir hayli memnun kalmış. Ama, İngiliz basını o  kalabalıktan bir hayli ürkmüş olmalı ki aynen 15 Temmuz sonrası Yenikapı Meydanı'ndaki demokrasi mitingini görmediği gibi bu mitingi de karalama yoluna gitmiş.

İngiliz The Times Gazetesi, Yenikapı’da ancak 100 bin kişinin bulunduğu yalanını yazacak kadar  ülkemize ve Erdoğan’a duyduğu öfkeyi bir kere daha dile getirmekten geri kalmamış.               

Olsun, istedikleri kadar görmesinler, istedikleri kadar basın yoluyla karalama kampanyası yapıp, algı yönetiminde bulunsunlar, sonuçta kazanan yine Erdoğan yine bu ülke oluyor.