BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.427,56
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Mersin'in 'su' sorunu yok!

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, su konusunda kentin Türkiye'nin en şanslı illerinden biri olduğunu ifade etti.

Abone ol

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, su konusunda kentin Türkiye'nin en şanslı illerinden biri olduğunu ifade ederek, Berdan Çayı üzerine kurulan Berdan Barajı'ndaki su rezervi nedeniyle herhangi bir su sıkıntısının da yaşanmadığını söyledi.

'Dünya Su Günü' kapsamında bir mesaj yayımlayan Kamil Ülgen, bu yılki etkinliklerin ana temasının; 'Sağlıklı Bir Dünya İçin Temiz Su' olduğunu hatırlatarak, dünyada yaşanan su sıkıntı nedeniyle ülkelerin suyu bol nehir ve göllerden insanların ihtiyacını karşılayabilmek, temiz içme suyuna erişimi arttırabilmek için yenilikçi teknolojiler geliştirdiklerini, bu alanda yaşanan sorunlara çözüm ürettiklerini anlattı. Ülgen, bugün insanlığı tehdit eden önemli tehlikenin küresel ısınma ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklığın, suyun önemini arttırdığını ifade ederek, kurum olarak amaçlarınınsa küresel ısınmanın ve sonuçlarıyla ilgili olarak toplumda bir farkındalık oluşturulmasıyla birlikte bununla birlikte gerekli tasarrufların alınması için gereken adımların atılmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Su kaynaklarının, dünyada stratejik bir öneme sahip olduğunu, bu kapsamda da söz konusu kaynakların korunması, geliştirilmesi ve yönetilmesi gibi konuların hayati önem taşıdığını ifade eden Ülgen, dünyada yaklaşık 1.1 milyar insanın güvenli su kaynaklarına ulaşamadığını, az gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan hastaların yüzde 10'unun ise yetersiz ya da sağlıksız su kaynaklarından meydana geldiğine dikkat çekti. Ülgen, Mersin'in su konusunda Türkiye'nin en şanslı kentlerinden biri olduğunu belirterek, Berdan Çayı üzerine kurulan Berdan Barajı'ndaki su rezervi sayesinde su sıkıntısı yaşanmadığını, bunun yanında ihale süreci tamamlanan ve inşaatına başlanan Pamuklu Barajı Projesi'nin de kente içme ve sulama suyu sağlayacak ikinci bir su kaynağına ulaşılmasını sağlayacağını söyledi.

Dünyanın ve insanlığın geleceğini koruma adına su tasarrufu konusunda öncelikle çocukların bilinçlendirilmesi amacıyla bir dizi çalışma yürütüldüğü bilgisini de veren Ülgen, söz konusu bilincin yetişkinlerde de yaygınlaştırılmasının bir zorunluluk olduğunu kaydetti. Bireysel olarak ortaya konulacak çabaların, kullanılabilir su miktarının korunması açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Ülgen, tüm bunların yanında su kullanımında genel tasarruf düşüncesinin yaygınlaştırılması, eş zamanlı olarak da yeni yöntemlerin uygulanması için yapılacak yatırımlarla gelecekte yaşanması düşünülen su sıkıntısının hafifletilmesi noktasında atılacak en önemli adımlardan biri olduğunu savundu.

Kamil Ülgen, "Gelecek için bugünden yatırım yapılmalı, su tasarruflu kullanılmalıdır. MESKİ olarak suyumuza sahip çıkmak amacıyla yaygın, izlenebilir, güvenilir ve kaliteli bir su ve atık su iletim ağı oluşturmak için 40 yıl sonrasının nüfus ve su dağıtım sistemini kapsayacak planlamayla içme su borularını yenileme çalışmalarını tamamlamaktayız. Yeni içme su depoları inşa etmiş bulunmaktayız. Yaptığımız alt yapı yatırımlarla geleceğe iz bırakıyoruz. Kısa bir süre sonra da; 'Merkezi Denetim, Bilgi Toplama ve İşleme Sistemi'ni (SCADA) uygulamaya geçireceğiz. Böylece mevcut dağıtım sistemi dijital ortama aktarıldığından arızalar oluşmadan müdahale edebileceğiz. Merkez laboratuarımızda düzenli olarak suyun analizlerini yapmakta halkımıza içilebilir nitelikte kaliteli su teminini gerçekleştirmekteyiz" dedi.