BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,82
ALTIN 2.476,28
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankasını yine topa tuttu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmadığını belirterek, o...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmadığını belirterek, o yaklaşımları kabul etmediğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin gündeme iliştin sorularını cevaplandırdı. Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın rutin bir sunum yaptığını dile getiren Başbakan Erdoğan, bunların 6 ayda bir yapılan sunumlar olduğunu kaydetti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, “O yaklaşımını kabul etmiyorum ve konudaki şeyler zaten kendilerine bizim tarafımızdan ayrıca iletilmiştir. Örneğin benim bir iddiam var. Köşe yazarları şöyle yazmış, böyle yazmış bunları ben kabul etmiyorum. Ben diyorum ki faiz yüksekse enflasyon yüksektir. Faiz sebeptir; enflasyon neticedir. İşte bakın buyurun bu ayın enflasyonu da açıklandı. Bakın enflasyon düşmüyor. Niye? Faiz yüksek. Enflasyon bakın iki haneli rakamı tekrar zorluyor. Önümüzdeki aydan itibaren düşecek yaklaşımları söz konusu. Bunu göreceğiz. Eğer faizler düşerse, düşer. Eğer faiz düşmezse enflasyon düşmez. Şuanda piyasa faizleri bakın nerede ama Merkez Bankası’nın faizi nerede. Bu bir şey orta koyuyor. Her zaman şunu söylüyorum; faiz doğru orantılıdır enflasyonla. Diğerlerin hepsi tali sebeplerdir. Bunun bir numaralı sebebi faizdir ve yüzde 63’le biz devletin borçlanma faizini aldık. O zaman enflasyon 30’du. Bakın biz faizi gerilettikçe, çektikçe ne oldu faiz düştükçe enflasyon düştü, faizde tek haneliye geldik. Enflasyon tek haneliye geldik. Hatta reel faiz bir ara ne oldu, sıfır oldu. Bundan dolayı oldu. Faiz o zaman da yüksek olsaydı enflasyon yüksek olacaktı. Biz 4.60 inmiştik faizde. Bakın 4.60 indiğimiz zaman enflasyon neydi ama tekrar yükselmeye başlayınca geçen Mayıstaki gezi olaylarıyla birlikte hele birde işte bu Ocak’taki 5 puan artış olayı faizi ne yapmış tahrik etmiştir, körüklemiştir” diye konuştu.
Bir gazetecinin PKK tarafından kaçırılan çocukların geri verilmesi yönünde HDP’ye yaptığınız çağrı için bir süre verip vermediğinin ve askeri operasyonun gündemde olup olmadığının sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, “Bakın bu tür şeyler söylendiği zaman buradan netice alına bilir mi?” diye sordu.
Bütün bu sürecin şuanda güvenlik güçleri tarafından da yakın bir takipte olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu olayın bir çok boyutunun olduğunu, bunların hazırları içerisinde olduklarını ve bu hazırlıklar içerisinde hep parlamento hem de parlamento dışı bütün adımların atılacağını ifade etti.
(İHA)