BIST 9.052
DOLAR 32,32
EURO 35,14
ALTIN 2.296,28
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan yeni para politikası kararı

Merkez Bankası nezdindeki TL ve döviz likiditesi erişimine yönelik teminat koşulları sadeleştirildi.

Abone ol

Merkez Bankası'ndan sadeleşme adımı geldi.

Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürü Erkan Kilimci'nin Piyasa Yapıcılığı Danışma Kurulu Toplantısı'nda yaptığı teknik sunumda, TCMB nezdindeki TL ve döviz likiditesi erişimine yönelik teminat koşullarının sadeleştirildiği belirtildi. Yapılan teknik çalışma sonucunda Merkez Bankası likiditesine erişim için gereken teminatlarda yapılan sadeleştirmeyle birlikte TL ve YP teminatlar için 31 adet olan iskonto/fazla bulundurma oranının 5'e indirildiği görülüyor. Türk lirası likiditeye erişim için Merkez Bankası'nın teminata kabul edeceği dövizlere ilişkin değişiklik yapıldığı ve getirilen dövize yapılacak faiz ödemesinin günlük olarak "Anadolu Ajansı DV006" sayfasında duyurulacağı da detaylar arasında yer alıyor.

PİYASA YAPICILIĞINA DESTEK DEVAM

Sunumda yer alan bir diğer konu ise yapılacak sadeleştirmenin ardından piyasa yapıcı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının kaldırılması ile izlenecek yolun detaylandırılması oldu. Merkez Bankası'nın piyasa yapıcılığı sistemine olan desteğinin devam ettiği vurgulanan sunumda, bu desteğin 1 hafta vadeli miktar ihalesi fonlamasından piyasa yapıcı bankalara pay ayrılarak devam edeceği bildirildi. Analistler, piyasa yapıcılığı sisteminin devlet iç borçlanma senetleri ihalelerinde ve ikincil piyasa tahvil işlemlerinde etkinliği hedefleyen bir mekanizma olduğuna işaret ediyor. Son dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının Türk bankalarının likidite riski ile karşı karşıya kalabileceğini gündeme getirdiğini anımsatan analistler, Merkez Bankası'nın bu teknik sunum ile bankacılık sisteminin karşılaşabileceği sorunlarda bankaların yanında olacağının mesajını verdiğini söyledi. TCMB'nin tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu göstermesinin bankalara tam güvence verilmesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden analistler, şu anda piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının yüzde 10,25 olduğunu, daha önce yapılan sadeleştirme açıklamaları ile bu alanda oluşan soru işaretlerinin bugünkü sunumla giderildiğini kaydetti.

BANKALARA LİKİDİTE DESTEĞİ

Piyasa yapıcı bankalara yaptığı bilgilendirme sunumunda, etkin işleyen finansal sistemin önemli olduğunu vurgulayan Merkez Bankası, küresel para politikalarının normalleşme sürecine hazırlıklı olduğu mesajını verdi. Türk lirası ve döviz likiditesine erişimin sade ve şeffaf hale getirilmesine yönelik adımların aktarıldığı sunumda, TCMB'nin Türk bankalarının likidite yönetimine verdiği destek öne çıkıyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 18 Ağustos'ta "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecindeki Yol Haritası"n açıklamıştı.