BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.296,55
HABER /  DÜNYA

Merkel'den Aylan Kurdi itirafı! Sarsıldım

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Aylan Kurdi'nin görüntülerinin kendisini çok sarstığını ve üzdüğü söyledi.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, cansız bedeni Bodrum'da sahile vuran Suriyeli çocuk Aylan Kurdi'nin görüntülerinin kendisini çok sarstığını ve üzdüğü söyledi.

Rheinische Post gazetesine açıklamalarda bulunan Merkel, ''O fotoğraf beni sarstı ve üzdüğü gibi umutsuz olan insanları botlara bindirip deniz ortasında can yeleği olmadan bırakanlara da o kadar kızgınım'' dedi.

SON 10 YILIN EN BÜYÜK SORUNU

Avrupa'nın sığınmacı krizi nedeniyle son 10 yılın en büyük sorunlarından biriyle karşı karşıya olduğunu belirten Merkel, ''Bir yandan Avrupa'ya gelmek isteyen sığınmacıların denizlerde ölümünü engellemek için her şeyi yapmalıyız diğer yandan çok sayıda bize sığınan insanların şayet kalıcı olmaları halinde uyumlarını sağlamalıyız. Burada anayasanın birinci maddesi olan 'İnsan onru ve haysiyeti dokunulmazdır' hatırlatmak isterim'' diye konuştu.

SIĞINMACILAR İÇİN BİR ÜST SINIR YOK

Merkel, Almanya'nın her yıl ne kadar sığınmacıyı kaldırabilecek güçte olduğunun sorulması üzerine ''Bu konuda cevap olarak basitçe bir sayı verilemez. Anayasamız sığınmacılar ve siyasi takip altında olanlar için bir üst sınır tanımıyor. Bu iç savaştan dolayı kaçıp bize gelenler için de geçerli'' dedi.

İLTİCA HAKKI OLMAYAN GERİ GİDER

Başbakan Merkel, Balkan ülkelerinden sadece daha refah bir hayat sürmek amacıyla Almanya'ya gelen mülteciler için ise iltica sürecinin hızlandırılacağını bildirerek, gerekçeli iltica hakkı olmayanların hızlıca ülkelerine geri gitmeleri gerektiğini söyledi.

ADALET BAKANI HAKLI

Almanya Şansölyesi ayrıca Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'ın halkı kin nefretle kışkırtmaya çalışanlara karşı sosyal paylaşım sitelerinin ivedilikle tepki vermemesini eleştirmesini de haklı buldu.

FACEBOOK BUNUN İÇİN TEDBİR ALMALI

Angela Merkel siyasetin Facebook'taki paylaşımlara müdahale edip etmemesine ilişkin de "Eğer insanlar kendi isimleriyle sosyal paylaşım sitelerinde halkı kışkırtıcı nefret ifadelerinde bulunuyorsa buna sadece devlet değil Facebook'un kendisinin de tedbir alması gerekir. Bunun için gerekli olan kurallar Facebook'ta mevcut, sadece bunun uygulanması gerekiyor'' ifadesini kullandı.