BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.497,48
HABER /  DÜNYA

Merkel o skandalla ilgili bilgi verdi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, NSA'nın Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddiasıyla ilgili ilk kez bilgi verdi.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in başı bu kez de NSA soruşturmasıyla belaya girdi. ABD Güvenlik Ajansı'nın Almanya'daki casusluk faaliyetlerini 2013 yılında öğrendiğini söyleyen Merkel, skandalla ilgili tartışmalara neden olan sözlerine de açıklık getirdi.

Angela Merkel, NSA skandalıyla ilgili Federal Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi. Casusluk faaliyetlerinin ortaya çıkmasının ardından ABD ile Almanya arasında casusluk faaliyetlerini sonlandırmayı amaçlayan “No-spy” anlaşması konusunda iki ülke istihbarat servisleri arasında görüşmelerin yapıldığını söyleyen Merkel, görüşmeler sonunda ABD ile esaslı bir anlaşma yapılamayacağını tespit ettiğini kaydetti.

O SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

Merkel, 2013'te ifade ettiği “Dostlar arasında dinlenme olmaz” sözünü komisyonda da savunarak "Bu cümle istihbarat servislerinin neler yapacakları konusundaki düşüncemi ifade ediyor" şeklinde konuştu. BND'de bu cümleye riayet edilmediğini varsayacak bir sebebin bulunmadığını belirten Merkel, BND’nin dinleme faaliyetleri hakkında istihbarat servislerinden sorumlu Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Atlmaier tarafından bilgilendirildiğini kaydetti. Merkel, BND'de bazı noksanlıkların tespit edildiğini, bunların giderilmesine çalışıldığını ifade etti. Amerikan İstihbaratı tarafından kendi cep telefonun dinlendiğinin ortaya çıkmasına ilişkin bir soruya Merkel, kendi cep telefonun dinlenmesinin değil, halkın çıkarlarının korunmasının önemli olduğu cevabını verdi.

Başbakan Merkel'in Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonunda ifade vermesinin geç saatlere kadar süreceği ifade edildi. NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, 2013’te sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti.