BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.492,89
HABER /  GÜNCEL

Meriç ve Tunca nehirleri taştı

Komşu baraj kapaklarını açtı. Meriç ve Tunca nehirleri taştı..

Abone ol

Edirne'de, sağanak yağış ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca nehirleri taştı. Taşkın nedeniyle Karaağaç Mahallesi'nden Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na araçla ulaşım yapılamıyor.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meriç, Tunca ve Arda nehir debilerinin yükselmeye devam ettiğini, bu yükselmeyle birlikte su taşkınlarının yaşanmaya başladığını söyledi.

Kirişhane istasyonunda yapılan ölçümde Meriç Nehri debisinin 935 metreküp/saniye, Tunca Nehri debisinin 120 metreküp/saniye olarak belirlendiğini ve sabaha kadar suyun daha da artacağını ifade eden Miroğlu, ''Edirne topraklarında su 1000 metreküp/saniyeye ulaştığında taşkın yaşıyoruz. Arda Nehri üzerindeki barajdan bırakılan suyun sabah veya öğleden sonra Edirne'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Ama şimdiden taşkın yaşamaya başladık'' dedi.

''PAZARKULE SINIR KAPISI, ARAÇLA ULAŞIMA KAPANDI''

Edirne ile Yunanistan sınırındaki Karaağaç Mahallesi'ne araçla ulaşımın sağlandığı Süvari Köprüsü ile alternatif yolun su altında kaldığını bildiren Vali Miroğlu, Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na araçla ulaşımın da kapandığını belirtti. Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımın şimdilik yayalar için onarımda olan Tunca Nehri üzerindeki Tunca Köprüsü'nden sağlanabildiğini anlatan Miroğlu, buradaki halkın mağdur olmaması için tüm tedbirleri aldıklarını ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin de halka yardımcı olacağını kaydetti.

''NEHİR YATAĞI TEMİZLENMELİ''

Edirne'de 2005 ve 2006 yılında yaşanan taşkınlarda bazı seddelerin yıkıldığını hatırlatan Miroğlu, şunları kaydetti: ''Bu nedenle seddelerde iyileştirme yapıldı. Yıkılma olursa sıkıntı olur. Bu sıkıntıyı geçen yıl İpsala ve Kapıkule yaşadık. Kendi topraklarımızdaki Meriç Nehri'nde DSİ temizleme yaptı. Nehir taşkınlarını artık her yıl yaşamaya başladık. Bu nehrin Yunanistan'la yapılacak bir protokol çerçevesinde temizlenmesi gerekiyor.''

Bu arada Karaağaç Mahallesi'nde mide kanaması geçiren Ö.Y. isimli bir hasta ambulansla onarımda olan Tunca Köprüsü'ne getirildi. Hasta buradan sağlık ekipleri tarafından karşı kıyıda bekleyen ambulansa götürülerek, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.