BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,81
ALTIN 2.494,04
HABER /  SAĞLIK

Menopoz döneminde tüketilebilecek besinler

Menopozun genelde 45-55 yaş arası görüldüğünü söyleyen Diyetisyen Cansu Temel, bu dönemde nelerin tüketilebileceğini söyledi.

Abone ol

Menopoz döneminde ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, ruhsal sıkıntı, sinirlilik hali gibi şikayetler sık görülür. Metabolizma ortalama %10 oranında yavaşlar ve vücut yağ oranında da artış sık görülmektedir. Kilo artışının önlenmesi ve şikayetlerin en aza indirilmesi için beslenme düzenine dikkat edilebilir.

Yumurta, kurubaklagil, kırmızı et, balık çeşitleri, yoğurt, kefir gibi kaliteli protein kaynakları; tam tahıllı ekmek, kinoa, bulgur gibi karbonhidrat çeşitleri; mevsim meyve ve sebzeleri tercih edilebilir.

Fitoöstrojen olarak tanımlanan bazı besinler bulunmaktadır. Bu besinler vücutta östrojen hormonuna benzeyen etkiler göstermektedir. Fitoöstrojen besinlerin tüketilmesi menopoz şikayelerinin en aza indirilemesine yardımcı olabilir. kuru fasulye, bezelye, soğan, sarımsak, soya, brokoli, havuç, keten tohumu gibi besinler fitoöstrojen besinlere örnek verilebilir.  Bu dönemde bazı bitki çaylarından da yararlanılabilir. Rezene, ıhlamur, yeşil çay, civaperçemi, anason, kekik gibi çaylar şekersiz olacak şekilde gün içinde içilebilir.